Top 6 beneficii ale pernelor anatomice pentru o odihnă sănătoasă

Ca și în cazul saltelei, alegerea pernei este o problemă personală căreia foarte mulți oameni nu îi acordă importanța cuvenită, deși perna este unul dintre elementele de care depinde calitatea somnului. O pernă bună trebuie să mențină capul în linie dreaptă cu spatele și coloana vertebrală. Perna cu forme anatomice oferă un suport excelent și o bună relaxare a mușchilor pentru toți cei care se plâng de dureri de gât, spate sau umeri. Motivul pentru care foarte multă lume a optat, în ultimul timp, pentru perne anatomice este determinat de multiplele beneficii pentru sănătate pe care acestea le-au dovedit. Acestea asigură o bună susținere a coloanei vertebrale în zona cervicală, ameliorează durerile la nivelul umerilor, previn durerile de gât și de spate și te vor ajuta să ai un somn odihnitor și relaxant. 

 1. Pernele anatomice se adaptează perfect poziției tale în timpul somnului, fiind recomandate indiferent de poziția preferată (pe o parte, pe spate, pe burtă). Problemele care apar în timpul somnului sunt legate de pozițiile diferite în care oamenii dorm și care necesită perne diferite. 
 • Dacă ai tendința să dormi pe o anumită parte, ai nevoie de o perne anatomice ferme care să susțină capul și gâtul. Perna trebuie să fie mai înaltă și mai fermă, pentru a umple spațiul dintre ureche și umăr și a susține corect capul și gâtul. Cea mai bună alegere este perna anatomică flexibilă.
 • Dacă dormi pe spate, îți trebuie o pernă înaltă, de o consistență medie și cu forma anatomică, ce menține coloana în poziția naturală curbată, susținând, totodată, umerii și gâtul în poziția corectă în timpul somnului.
 • Dacă te odihnești cel mai bine pe burtă, ai nevoie de o perne anatomice moi, aproape plate, care reduc tensiunea exercitată asupra vertebrelor gâtului și susțin coloana în poziția sa naturală. În plus, ca să nu te alegi cu dureri de spate, e bine să ții o pernă moale și sub abdomen.
 • Dacă îți schimbi des poziția în somn (când pe o parte, când pe spate etc.), ai nevoie de perne anatomice de duritate și înalțime medii, cu umplutura solidă și flexibilă.
 1. Pernele anatomice se modelează după forma capului și se adaptează la poziția acestuia pe tot parcursul somnului. Aceste perne anatomice sunt făcute din spumă poliuretanică ce are o compoziție moleculară diferită de cea a altor tipuri de spumă, este un material vâsco-elastic, dezvoltat pentru călătoriile în spațiu, ce reacționează la căldura corpului, o preiau și se mulează astfel la conturul natural al corpului, eliminând punctele de presiune, favorizând circulația sanguină și aliniind corect capul, gâtul și coloana vertebrală. Este un material ce revine la forma inițială pe măsura mișcărilor efectuate.
 2. Forma anatomică a unei perne anatomice, ajută la o poziție corectă a coloanei vertebrale în timpul somnului pentru un somn plăcut și liniștitor. Se mulează după forma capului, eliminând tensiunea zonei cervicale și îmbunătățind calitatea somnului. Dacă o bună parte a organismului tău este așezată pe saltea, capul și zona cervicală (parte a coloanei vertebrale) au ca suport în timpul somnului perna. De aceea, pentru o bună susținere a întregii coloane, este important nu doar tipul de saltea aleasă, ci și perna.

În plus, dacă ai gâtul sensibil sau probleme cu coloana și vrei să eviți pozițiile de somn în care pui presiune pe un anumit punct, perna din spumă cu memorie este ideală, datorită faptului că distribuie în mod egal greutatea și presiunea. Spuma cu memorie este sensibilă la schimbările de temperatură, astfel încât atunci când te așezi pe ea, va deveni mai moale și se va mula în jurul corpului, în funcție de punctele de presiune.

 1. Pernele anatomice oferă un grad ridicat de confort și relaxare, dat de suprafața moale, cât și o bună susținere. Pernele din spumă cu memorie sau perne anatomice sunt recomandate celor care vor să aibă o pernă rezistentă, care oferă atât susținere, cât și o suprafață moale de dormit.
 2. Există diferite forme ale acestor tipuri de perne anatomice, concepute astfel încât să ofere susținere în anumite zone ale corpului.
 • Forma cilindrică – este recomandată persoanelor care suferă de dureri de gât și dureri lombare. Forma compactă și designul permit folosirea acestei perne și în afara dormitorului. Poți îmbrăca perna într-o husă asemănătoare cu materialul canapelei din living. Astfel, va arăta ca o pernă decorativa, însă va fi folosiăa în scop terapeutic în timp ce te relaxezi în fața televizorului.
 • Forma clasică – aceste perne anatomice sunt ideale pentru persoanele care vor o pernă cu aspect obișnuit, dar care să ofere susținerea dată de spuma cu memorie. Această formă permite o circulare mai bună a aerului, și poate fi disponibilă într-o varietate de mărimi.
 • Perna ergonomică – este printre cele mai populare și benefice perne anatomice. Aceste perne din spumă cu memorie sunt cele care au o parte mai joasă în mijloc, comparativ cu părțile de sus și de jos, care sunt mai înalte. Oferă susținere bună gâtului, în timp ce capul este așezat în partea mai joasă din mijloc, fiind potrivită mai ales pentru persoanele care dorm pe spate. Poate îmbunătăți circulația sângelui și poziția coloanei, fiind o alegere bună pentru cei care se trezesc dimineața cu probleme de mobilitate.
 • Plan înclinat – partea mai joasă a acestei perne anatomice poate fi așezată sub corp, în timp ce partea mai înaltă oferă susținere capului. Ridicarea părții superioare a corpului poate rezolva sau diminua probleme precum sforăitul, apneea, refluxul gastro-esofagian sau durerile de picioare, datorită îmbunătățirii circulației sângelui.
 • Perna cu „protuberanțe” – spuma cu memorie din care sunt făcute aceste perne anatomice are la suprafață mici denivelări în formă ovală, care îi schimbă textura. Deși poate părea neconfortabilă, perna oferă un plus de susținere și ventilație în timpul somnului, dar și un minimasaj la nivelul pielii. În plus, după câteva nopți corpul se va obișnui cu textura pernei și beneficiile se vor face simțite.
 1. Aceste perne anatomice vin însoțite de huse detașabile, prietenoase cu pielea ta și foarte igienice.

Materialul exterior al pernei este important pentru că influențează gradul de confort resimțit pe timpul somnului și poate contribui sau nu la reducerea alergiilor.

 • Husa din materiale naturale – sunt cele mai potrivite deoarece sunt blânde cu pielea. Este indicat ca acestea să fie antialergice sau hipoalergenice (tratate înainte), astfel încât să nu atragă alergenii și bacteriile. Bumbacul și bambusul sunt printre cele mai indicate materiale pentru a fi utilizate la fabricarea huselor pentru perne.
 • Husa din materiale sintetice – pernele anatomice cu huse sintetice sunt practice, acestea fiind materiale care prin natura lor nu prea atrag alergenii. Însă, unele materialele sintetice nu permit o aerisire adecvată a pernei, ducând la supraîncălzire și transpirație.

Aceste perne anatomice sunt foarte populare și au înlocuit pernele cu fulgi, fiind o achiziție tot mai des întâlnită deoarece sunt confortabile și mențin coloana vertebrală într-o poziție naturală și elimină durerea cervicală. La Somnart găsești o gamă variată de perne anatomice, fie că ești tentat de gama de perne cu aloe vera sau perne silver, ideale indiferent de sezon, fie că vrei o pernă cu memorie în formă cilindrică ori ergonomică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1

somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord