Sfaturi pentru un Somn Perfect: Ce pilotă să alegi pentru sezonul rece?

Atâta vreme cât te poți trezi pentru că îți este prea cald în nopțile de vară sau prea frig în nopțile de iarnă, înseamnă că nu ai ținut cont de coordonatele unui somn perfect, salteaua, perna și pilota, iar confortul tău este afectat. Pentru a te simți confortabil și a avea un somn lin, constant, fără întreruperi, temperatura în camera ar trebui să fie de maximum 19 grade, iar tu ar trebui să folosești o pilotă corespunzătoare. Există variante în funcție de sezon, pilotă iarnă și pilotă vară, și chiar unele duble pentru ambele variante. Pentru că se apropie sezonul rece e momentul să-ți achiziționezi o pilotă iarnă care să te ajute să ai un somn liniștit și o stare de bine în fiecare dimineață.

Sfaturi pentru alegerea pilotei de iarnă

Cei mai friguroși din fire vor prefera oricând pilota groasă. Pilota iarnă ideală trebuie să fie moale, ușoară, confortabilă, hipoalergenică, să lase aerul să circule, și să fie ușor de întreținut.

Dimensiunea pilotei de iarnă

Există modele single sau duble. Indiferent de ce alegi, mai ales când vine vorba de cerințe pentru învelitori mai mari, cel mai bine este să cauți modele care să depășească dimensiunile patului, astfel încât fiecare utilizator să fie bine acoperit. De exemplu, pentru două persoane și un pat de 140 x 200 cm, se recomanda o pilotă iarnă de minimum 200 x 200 cm, astfel încât ambele persoane să beneficieze de pilota respectivă. De multe ori cel mai comod este să alegi varianta cu două pilote.

Umplutura pilotei pentru sezonul rece

Pe piață există pilote de vară, pilote de iarnă și cele mai populare, pilotele patru anotimpuri. Diferența dintre aceste pilote este dată în principal de densitatea și grosimea pilotei și secundar, de tipul de umplutură. Cu cât este mai densă umplutura pilotei, cu atât este mai groasă; densitatea de 400 g/mp este ideală pentru o pilotă iarna.

Pilota iarnă are o densitate mai mare, 400 – 500 g/mp, și o poți alege în funcție de cât de frig este în casa ta, cât de geroase sunt iernile în zona ta, și cât de friguros ești. Dacă în casă nu este foarte cald, alege o pilotă de iarnă cu densitate de 490g/mp, în schimb, dacă esti într-o zonă mai călduroasă, și în casă ai în permanență o temperatură plăcută, alege o pilotă de iarnă cu densitate de 380 – 410 g/mp. Cele mai indicate materiale pentru o pilotă de iarnă sunt lâna și puful de gâscă pentru că sunt cele mai călduroase și oferă cel mai mare indice termic.

  • Penele și puful de gâscă sunt potrivite pentru sezonul rece, pentru că mențin căldura și permit eliminarea transpirației. Pilota iarnă cu pene și puf de gâscă este una dintre cele mai bune pilote, asigură un confort termic excepțional, nu permite fluctuațiile de temperatură pe parcursul nopții, asigură o ventilație corespunzătoare a aerului și este perfectă pentru persoanele care transpiră excesiv, plus că este foarte ușoară. Cu cât procentajul de puf este mai mare față de cel de pene cu atât pilota izolează mai bine, este mai călduroasă și mai calitativă. Cea mai bună pilotă cu puf și pene de gâscă este aceea care are un procentaj de 100 % puf, dar pentru asta trebuie să plătit și prețul aferent.
  • O umplutură bună pentru o pilotă iarna este lâna. Umplutura de lâna reține foarte bine căldura dar și absoarbe rapid umezeala. Dacă ai probleme cu transpirația în timpul nopții, o pilotă cu umplutura de lâna, va absorbi fără probleme umezeala și o va împinge către vârfuri, de unde se evaporă rapid. Astfel, tu te vei putea bucura mereu de o căldură constantă, fără a resimți vreun disconfort cauzat de umezeala datorată transpirației abundente. Cele mai bune pilote dispun de o umplutură inteligență, ce nu migrează oricât de mult ai spăla produsul respectiv. Dezavantajele pilotei cu umplutură de lână vin de la greutate și mod dificil de întreținere.
  • Pilotele cu umplutură sintetică sunt mai practice pentru că se curăță și se întrețin mai ușor și au un preț mai mic comparativ cu pilotele cu umplutură naturală. În schimb, pilotele cu umplutură sintetică nu sunt la fel de călduroase, nu permit la fel de bine circulația aerului și nu păstrează la fel de bine o temperatură constantă. Pilota iarnă cu umplutura sintetică este o alternativă pentru oamenii mai practici, care sunt dispuși să înlocuiască pilota periodic și pentru care confortul unei curățări facile este important. Totuși, caracteristicile hypo-alergenice ale acestor pilote le transformă în cea mai bună opțiune pentru cei care suferă de diverse alergii. Dacă sunt tratate cu silicon, îți vor oferi o senzație de moliciune și finețe. Există multe materiale sintetice cu care se poate umple o pilotă iarnă, însa cea mai utilizată este nanofibra, care are fibre foarte mici ce imită puful de gâscă și care sunt foarte elastice. Aceasta oferă o izolație termică excelentă, își menține forma și nu lasă praful să pătrundă, fiind totodată cel mai rezistent material dintre toate fibrele sintetice.

Materialul exterior al pilotei

Materialul exterior al pilotei, cel care intră în contact direct cu pielea ta, este de asemenea foarte important, chiar dacă îți vei îmbrăca pilota într-o piesă de lenjerie de pat. Acesta va influența calitatea și durata de viață a pilotei, confortul termic precum și măsura în care pielea ta va respira sub pilotă. Cea mai bună pilotă pentru pat, la fel ca în cazul umpluturii, este aceea care este îmbrăcată într-un material natural, cel mai apreciat fiind clasicul bumbac. O pilotă iarnă cu materialul exterior din tesatura bumbac 100%, permite pielii să respire, deci nu vei transpira excesiv sub pilotă, și pentru că permite o ventilație bună, pielea ta va fi permanent oxigenată. Este alegerea cea mai sigură pentru orice membru al familiei.

Materiale sintetice cele mai întâlnite sunt microfibra și poliesterul. Avantajul acestor materiale este că au un preț mic, însă nu oferă beneficiile și confortul materialelor naturale.

Țesătură matlasată

Pilotele de calitate au o țesătură matlasată, altfel spus sunt prezente acele cusături care realizează un model în carouri, scopul fiind de a distribui umplutura în mod uniform și de a nu o lăsa să se adune într-o parte sau alta mai mult, umplutura rămânând fixată uniform. Cu cât sunt mai multe aceste compartimente, cu atât mai rezistentă va fi pilota iarnă.

Pilotă hipoalergenică

Poți alege modele de pilotă iarnă dedicate persoanelor cu alergie la praf, o pilotă hipolaergenică fiind rezistentă la spălări multiple. Citește foarte bine etichetele cu compoziția și cu instrucțiunile pentru curățare. Trebuie să te asiguri că pilota pe care o cumperi se poate spăla la temperaturi ridicate în acest mod întreținerea o poți face în casa ta și de câte ori ai nevoie.

Dacă vrei să cumperi înțelept și să nu alegi o pilotă pentru vară și una pentru iarnă, poți opta pentru un model 4 anotimpuri, compus din două pilote, una cu umplutura subțire și una cu umplutura medie, pe care le poți separa când e cazul și alătura pe timp de iarnă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *