Recomandarea Profesionistului: De ce o saltea cu memorie?

Alegerea saltelei este o decizie esențială pentru că de ea depinde calitatea somnului tău, iar cel mai important lucru la o saltea este să fie confortabilă și să îți asigure un somn relaxant care să te umple de energie. Dintre toate tipurile de saltele disponibile pe piață, cele mai avansate tehnologic și cele mai potrivite pentru a reduce presiunea asupra spatelui și mijlocului sunt saltelele din spumă cu memorie. Primele saltele cu spumă au apărut la mijlocul anilor `60, când inginerii NASA au creat o spumă care avea să le ușureze viața astronauților aflați în misiuni spațiale, reducând enorm din presiunea exercitată în interiorul navelor. Ulterior, producătorii de saltele din întreaga lume au preluat ideea, creând cele mai confortabile alternative la clasicele saltele pe arcuri, salteaua cu spumă de memorie (memory foam).

Saltelele cu spumă de memorie au devenit foarte populare datorită faptului că se conturează după forma corpului și revin imediat la forma inițială după ce au fost eliberate de presiune. Pe lângă faptul că salteaua din spumă de memorie se modelează complet după forma corpului, ea se adaptează și temperaturii organismului. Când este expusă la căldura corpului, salteaua din spumă de memorie devine mai moale și mai maleabilă.

Caracteristicile unei saltele din spumă cu memorie 

Spuma vâscoelastică sau popular spuma cu memorie este un material modern, superior din punct de vedere tehnologic, realizat din spumă poliuretanică moale. Spuma vâscoelastică este, deci, un material sintetic, dar care are numeroase avantaje pe care materialele naturale nu le au: 

 • Structură durabilă elastică care permite utilizarea prelungită, fără nicio modificare a proprietăților;
 • Rezistență la presiune;
 • Este extrem de flexibilă, ceea ce asigură alinierea adecvată a corpului;
 • Nu constituie un mediu propice pentru dezvoltarea acarienilor și bacteriilor;
 • Susține corpul în mod adecvat și conferă senzația de imponderabilitate;
 • Nu exercită nici un fel de apăsare asupra punctelor de presiune ale corpului, ci se adaptează în funcție de acestea,
 • Este un material relativ ușor, fiind astfel un material ușor de folosit.

Tipuri de memory foam

 • Spuma tradițională cu memorie – Principalele caracteristici ale spumei tradiționale sunt următoarele: susține corect corpul adaptându-se la forma și greutatea acestuia, ceea ce reduce la minimum punctele de presiune și în același timp contribuie la creșterea circulației sangvine. 
 • Spuma cu memorie gel – A apărut din dorința de a oferi un confort și mai mare pe timpul somnului, problemă legată de faptul că salteaua cu memorie tradițională se încălzea pe timpul somnului. Gelul are proprietatea de a amplifica transferul termic al saltelei, reglând astfel temperatura persoanei care doarme. Acest lucru face ca spuma de memorie gel să fie o opțiune excelentă pentru evitarea supraîncălzirii în somn, mai ales vara. De asemenea, spuma cu gel este antimicrobiană și antibacteriană.
 • Memory Latex – Chiar dacă, din punct de vedere tehnic, aceasta nu este neapărat un tip de spumă de memorie este totuși mai moale și mai confortabilă decât o saltea obișnuită din latex. Avantajul esențial al spumei de latex este că materialul este hipoalergenic și antimicrobian, deci este excelent pentru persoanele cu alergii la praf.

Salteaua din spumă pe bază de plante este din categoria saltele de pat “verzi” prietenoase cu mediul și cu corpul uman. Spuma pe bază de material organic înlocuiește o parte din umplutura din gel sau din substațele sintetice, astfel devenind mult mai naturală. În funcție de producător, extractul poate fi obținut din soia, aloe vera, ceai sau bambus.

Densitatea spumei

Densitatea spumei este măsurată în greutate raportata la volum (kg/mc). Practic, este cantitatea de spumă cu memorie care intră în stratul respectiv. De regulă, cu cât densitatea este mai mare, cu atât calitatea este mai bună iar beneficiile pentru o saltea cu memorie sunt mai mari. Saltelele cu densitate mare sunt mai durabile, mai rezistente, susțin mai bine corpul, au o fermitate mai ridicată și conduc la o izolare a mișcărilor mai bună.

Înălțimea spumei

Fiecare strat dintr-o saltea cu memorie trebuie să aibă o înălțime corespunzătoare pentru a oferi o susținere și un confort optim. De exemplu, spuma cu memorie funcționează cel mai bine atunci când are în jur de 5 cm spumă memory în zona de confort. De obicei, stratul memory de confort poate fi împărțit în mai multe substraturi (cu înălțime și densitate diferită), astfel formând o dinamică mai bună și reglând mult mai bine confortul.

Straturi multiple

O saltea cu memorie este compusă din mai multe straturi care împreună au rolul de a asigura atât confort cât și un bun suport pentru întreg corpul. De obicei, o saltea de pat cu spumă are ca nucleu un strat ferm pentru o poziție corectă a corpului și încă două straturi, din spumă elastică high-resilience și cel din spumă de memorie, cu rol de a prelua greutatea corpului și de a reduce punctele de presiune. Cu cât salteaua memory este formată din mai multe straturi și este mai înaltă, cu atât ea va oferi un confort mai ridicat. Fiecare strat al saltelei cu memorie are un rol important și contribuie la rezistența saltelei și la creșterea confortului oferit.

Materialele utilizate 

Acestea diferă de la strat la strat, și toate contribuie la performanțele și calitatea saltelei. Principalele două straturi sunt stratul suport, care este realizat de obicei din spumă poliuretanică și stratul confort, care este realizat din spumă cu memorie (memory foam). Pe lângă acestea, mai există diferite straturi, realizate din diferite materiale, care îmbunătățesc calitățile saltelei: strat din vată de bambus, strat din fibră de lână, vată din fibră poliesterică…

Saltele hibride cu memorie

Construite dintr-o combinație de latex, memorie, spume poliuretanice, arcuri și / sau alte materiale, aceste saltele sunt de obicei concepute pentru a maximiza anumite beneficii, reducând în același timp efectele negative a celorlalte saltele. De exemplu, un hibrid din latex + spumă de memorie este capabil să ofere un confort excelent și senzatie de racoare, dar oferă, de asemenea, o ușurare mare la presiune și suport din spuma de memorie.

Saltele Pocket Memory reprezintă unele dintre cele mai apreciate modele de saltea cu memorie fiindcă îmbină eficient confortul, calitatea construcției, dar și rezistența la uzură. Salteaua Pocket Memory reprezintă o saltea hibridă ce îmbină tehnologia arcurilor împachetate individual cu spuma cu memorie. Practic, arcurile împachetate individual alcătuiesc miezul saltelei, în jurul lor existând o carcasă realizată din spumă poliurentanică, iar peste această carcasă fiind stratul de spumă memory. În general, spuma cu memorie are o grosime de 2-6 cm, variind în funcție de model. Gradul de confort oferit de o astfel de saltea este unul ridicat, salteaua hibrid pocket memory având, în general, o garanție de 10 ani.

Saltelele ortopedice memory constituie un alt tip de saltele hibrid foarte căutate. Acest model de saltele numit și saltele relaxa utilizează arcuri Bonell tratate termic. Miezul saltelei este construit din arcuri, fiind acoperit de un strat de pâsla impregnată peste care este aplicată spuma cu memorie. 

Avantajele unei saltele din spumă de memorie

Saltelele din spumă de memorie de calitate distribuie uniform greutatea corporală, ca și cum ar avea miliarde de arcuri mici care te susțin. Astfel, punctele de presiune sunt reduse în mod semnificativ. O saltea cu spumă de memorie detensionează corpul și asigură o postură sănătoasă a coloanei vertebrale pe tot parcursul somnului. În plus, o saltea cu memorie asigură confort sporit și oferă relaxare maximă datorită senzației de scufundare în propriul pat. Dacă îți dorești să simți senzația de suport moale, ultra-confortabil, care te învăluie, fără a-ți face griji în privința posturii spatelui și dacă îți dorești să scapi de tensiunea musculară, achiziționează o saltea cu memorie.

 • Salteaua cu spumă de memorie este ideală pentru persoanele cu dureri musculare și osoase, materialul care se mulează elimină tensiunea acumulată în organism și ajută la relaxarea mușchilor și a articulațiilor.
 • O saltea cu memorie distribuie în mod uniform greutatea corpului pe întreaga suprafață urmărind conturul natural al corpului și oferă suport corect pentru spate și întregul corp.
 • Aceste saltele se modelează și se adaptează formelor, permițând părților mai generoase, precum șoldurile și umerii să se afunde, în timp ce zonele mai înguste ale corpului, cum ar fi talia și picioarele să se ridice deasupra saltelei. Astfel, o saltea cu memorie reduce punctele de presiune și previne durerile de spate, umeri, șolduri.
 • Este ideală indiferent de poziția de somn pe care obișnuiești să o ai, pe spate, pe o parte sau pe burtă.
 • O saltea cu memorie oferă o bună izolare a mișcării, prin urmare nu vei fi deranjat de răsucirile în pat ale partenerului de somn.
 • Există o gamă variată de modele de saltele cu memorie care asigură grade diferite de suport, de la foarte moale la ferm. Nivelul de susținere al fiecărei saltele este, de fapt, cheia unui somn sănătos. În funcție de nevoile tale, de durerile cu care te confrunți atunci când te trezești, cu antecedentele tale medicale la nivelul coloanei și al mușchilor, poți decide nivelul de duritate al saltelei. Dacă nu vrei un suport nici prea moale, nici prea tare, optează pentru o saltea din spumă de memorie cu fermitate medie. Pentru persoanele care suferă de oboseală cronică și au nevoie de saltele mai moi, spuma cu memorie este probabil cea mai bună alegere.

Mai mult, o saltea cu memorie poate dura între opt și zece ani, în funcție de cât de bine este îngrijită. Întreținerea este ușoară, o poți aspira ocazional, de asemenea este recomandat să protejezi salteaua cu o husă și să o aerisești periodic, dar sa o si rotești la câteva luni. La Somnart găsești o gamă variată de saltele din spumă de memorie care reușesc să satisfacă chiar și cerințele celor mai pretențioși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.