Lenjerii de Pat Bumbac: 5 Motive pentru care nu ar trebui să lipsească din amenajarea interioară a camerei în care dormi

Pentru că îți petreci o bună parte din timp dormind, ar trebui să îți transformi dormitorul într-o oază de relaxare, un mic sanctuar unde confortul e literă de lege, în care patul este mai mult decât un obiect de mobilier, iar alegerea accesoriilor este esențială pentru starea ta de bine. Practic, un somn odihnitor și sănătos este dat de combinația potrivită a mai multor factori: saltea bună, perne confortabile, pilotă de calitate și lenjerie de pat de calitate.

Lenjeriile de pat se fac din diverse tipuri de materiale, începând de la cele naturale, continuând cu cele sintetice și terminând cu cele fabricate din combinații de materiale (policoton) sau chiar cele din fibre artificiale (fibre speciale de genul vâscozei). Cele mai bune lenjerii de pat permit aerului să circule pentru ca pielea să fie oxigenată în permanență. Calitatea și materialul unei lenjerii de pat sunt foarte importante pentru a avea un somn liniștit și odihnitor. Lenjeriile de pat din bumbac sunt printre cele mai căutate, pentru că oferă o foarte bună calitatea la un preț rezonabil. În plus, aceste lenjerii pat bumbac oferă un confort superior, au un plus de stil și eleganță și rezistă la utilizări și spălări multiple, fără să își schimbe aspectul sau calitatea. 

  • Oferă o bună circulație a aerului prin țesătură

Lenjeriile de pat fabricate din materiale naturale „respiră” mult mai bine decât cele din materiale sintetice și astfel sunt șanse mult mai mici să te facă să transpiri. În plus, dacă vrei să alegi cele mai bune lenjerii de pat, lenjerii pe care să le utilizezi cu succes atât în anotimpurile friguroase cât și în cele caniculare, orientează-te către lenjeriile de pat din materiale naturale. Printre cele mai utilizate materiale naturale la fabricarea lenjeriilor de pat sunt bumbacul, mătasea, inul și mai nou bambusul.

Bumbacul este un material pur, o țesătură 100% naturală, care absoarbe și elimină umezeala cu ușurință, lasă pielea să respire menținând astfel corpul aerisit. Folosit la fabricarea lenjeriilor de pat, îi va permite pielii tale să respire, iar în fiecare noapte, temperatura corpului tău se schimbă pe parcursul somnului. Așa cum îți țin răcoare vara, aceleași lenjerii pat bumbac îți pot ține și de cald iarna, prin absorbirea și păstrarea temperaturii corpului. Lenjeriile de pat din bumbac, sunt perfecte pentru orice anotimp datorită faptului că materialul permite o bună circulație a aerului și astfel nu te vei încinge în ele, indiferent de anotimp. Ceea ce poate face diferența între lenjerii pat bumbac pentru iarnă și lenjerii pat bumbac pentru vară este grosimea materialului, densitatea țesăturii. Lenjeriile pentru pat mai groase sunt de preferat în sezoanele mai friguroase.

  • Durabilitatea

Un alt motiv pentru care sunt preferate lenjerii pat bumbac este faptul că sunt rezistente și, deci, favorabile și din punct de vedere financiar. Bumbacul este un material ce rezistă foarte bine în timp și nu se uzează în timpul spălărilor repetate, în acest fel putem face economie dar ne și putem bucura de o lenjerie de pat de calitate. O lenjerie naturală, din bumbac, poate rezista aproape de două ori mai mult decât alternativele sintetice, astfel încât nu vei avea nevoie să o înlocuiești frecvent.

  • Textura

În funcție de preferințe, fiecare din noi preferă lenjerii de pat mai pufoase, mai moi sau mai rigide. Alegând lenjerii pat bumbac satinat vei avea o senzație delicată și catifelată, iar dacă alegi lenjerii pat bumbac creponat senzația va fi mai fermă. Unii oameni adoră lenjeriile moi, cum sunt cele satinate care se simt foarte plăcut pe piele, nu cauzează “cute inestetice”, sunt prietenoase cu părul. Alte persoane sunt împotriva lenjeriilor satinate, deoarece au impresia că alunecă în ele, așa că preferă lenjeriile creponate, perfecte pentru persoanele care se mișcă foarte mult în somn și care își doresc lenjerii care să nu alunece de pe pat. 

Oricum una din cele mai plăcute senzații este cea dată de o lenjerie curată, proaspătă, din bumbac, pe care să o simți când te întinzi în pat după o zi de muncă. Dacă ai o piele sensibilă, atunci îți vei dori cu siguranță să eviți materialele iritante, bumbacul este un material natural hipoalergenic care nu-ți va provoca nicio iritație sau mâncărime, lucru care va îmbunătăți calitatea somnului tău.

  • Întreținerea

Alt avantaj pentru care să alegi lenjerii pat bumbac este că bumbacul se întreține ușor. Astfel, te vei bucura de confort fără să fie nevoie să apelezi la trucuri speciale de îngrijire. De regulă, lenjeriile de bumbac se spală manual sau la mașina de spălat la 40 grade, fără să fie necesari detergenți speciali și se calcă ușor. Oricum, cel mai bine citește eticheta textilă cu instrucțiunile de întreținere și recomandările produsului.

  • Designul și varietatea

Lenjeriile de pat sunt accesorii indispensabile din decorul oricărui dormitor. Pe lângă faptul că ele sporesc valoarea estetică a acestui spațiu, sunt menite să creeze un plus de confort în timpul nopții și al odihnei de peste zi. Designul și culorile lenjeriei de pat sunt foarte importante pentru modul în care te simți. Așa cum îți alegi mobila și culoarea pereților, la fel trebuie să acorzi importanță și lenjeriei. Lenjeriile de pat ce au imprimeuri în culori închise inspiră profunzime, cele cu modele geometrice îndrăzneală, iar imprimeurile florale sau peisajele din natură aduc o stare de liniște și ne poartă cu gândul la locuri frumoase. Impactul vizual al lenjeriei alese are un rol important pentru somnul tău.

În funcție de tipul de bumbac utilizat și de densitatea acestuia, aceste lenjerii pat bumbac se împart în mai multe categorii, cu prețuri de la mici la scumpe (lenjeriile de pat premium). 

  1. Bumbacul satinat este un material de bumbac cu finisaje speciale aplicate, are un aspect lucios, are textură mai fină și este plăcut la atingere. În plus, este mai rezistent la praf. Bumbacul satinat are un preț mai scăzut decât alte tipuri sau nu, în funcție de modul în care s-a făcut țeserea și finisajul. Așternuturile din bumbac satinat obținute din fire de bumbac de calitate cu luciu realizat prin țesere și nu prin tratare chimică, sunt premium și ca aspect și ca proprietăți. 
  2. Bumbacul ranforce este tot un material țesut din bumbac 100% cu o anumită densitate standard de fire în urzeala și în bătătura țesăturii, eventual cu tratamente aplicate pentru a-l face mai rezistent și mai plăcut la atingere. Ca urmare, modelele de lenjerii din țesătură bumbac ranforce sunt cele mai frecvent întâlnite, sunt durabile, oferind același confort chiar și după mai multe utilizări. În plus, aceste lenjerii pat bumbac ranforce au proprietăți excelente de igienă.
  3. Bumbacul Damasc (câteodată asociat cu bumbacul egiptean) este bumbac 100%, dar mai moale și cu model minimalist floral, ornamental sau cu dungi de diferite lățimi (standard 2 cm), obținut printr-o metodă specială de țesere. Așternuturile sunt disponibile într-o singură culoare și sunt recomandate în special hotelurilor și pensiunilor (inventar moale în aplicații profesionale HoReCa), mulțumită rezistenței cele mai mari dintre toate tipurile de materiale pentru lenjerii. Un tratament suplimentar necesar aplicațiilor profesionale este stabilizarea dimensională la spălarea repetată la temperaturi înalte (sanforizarea), astfel încât lenjeria să-și păstreze dimensiunile inițiale chiar și după foarte multe spălări la 95 de grade Celsius.
  4. Bumbacul poplin are o țesătură foarte groasă și deasă, din fibre din bumbac mercerizat. Este mai catifelat și plăcut la atingere ca bumbacul. Principalele atribute pentru lenjerii pat bumbac poplin sunt rezistența și capacitatea ridicată de a absorbi umezeala.
  5. Bumbacul creponat este diferit de celelalte sortimente, dar nu din cauza compoziției. Acesta face parte de asemenea din categoria bumbac 100%, dar aspectul la care diferă este designul. Așternuturile din bumbac creponat sunt populare pentru că nu se șifonează și nu se calcă, făcând întreținerea acestora cea mai simplă dintre toate tipurile de materiale pentru lenjerii.

Alege dintre modelele de lenjerii de pat de la Somnart și vei beneficia de confortul oferit de lenjerii pat bumbac, care asigură o temperatură optimă în timpul somnului indiferent de sezon. Designul acestora este foarte variat, fiind disponibile modele de lenjerii de pat mai simple sau mai colorate, care se integrează perfect în orice stil de amenajări interioare. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *