Începi anul cu o odihnă sănătoasă: De ce să alegi o saltea cu arcuri?

Evoluția tehnologică nu a ocolit domeniul saltelelor, iar amintirile despre paturile sau canapelele cu arcuri care scârțâiau din toate părțile la orice mișcare sunt de domeniul unor vremuri îndepărtate. Cele cu arcuri pe care le poți cumpăra astăzi au în spate o metodă avansată de fabricare, din mai multe tipuri de arcuri, prevăzute cu straturi superioare confortabile și extrem de benefice pentru coloană. Îmbunătățite mult în ultimii ani, aceste saltele cu arcuri au devenit alegerea ideală atunci când vrei să ai condiții pentru un somn sănătos.

 Grație arcurilor sale, salteaua nu doar că lasă aerul să circule mult mai bine prin interiorul său, dar poate susține greutăți mult mai mari decât celelalte tipuri de saltele. Așadar, dacă ai câteva kilograme în plus, acest tip de saltea este ideal pentru tine. Mai mult decât atât, o saltea pe arcuri se va deforma în timp mult mai greu, deci va avea o durabilitate mai mare, în comparație cu alternativele sale. Nu este de neglijat nici faptul că, datorită aerisirii la interior, o saltea pe arcuri nu va întreține dezvoltarea bacteriilor și a acarienilor.

Tipuri de arcuri și caracteristicile acestora

Saltelele cu arcuri sunt, poate, cea mai folosită soluție de un secol și ceva, arcurile având diferite forme și mărimi, pentru a putea susține diferite greutăți cu fermitate. Caracteristicele care influențează calitatea și gradul de confort pentru saltele cu arcuri sunt tipul arcurilor, numărul arcurilor și grosimea arcurilor. 

 • Tipul arcurilor este un criteriu foarte important pentru că influențează atât confortul pe timpul somnului cât și flexibilitatea și durabilitatea saltelei. Cele mai bune saltele cu arcuri de dormit utilizează arcuri biconice sau arcuri individuale împachetate în buzunare independente (arcuri Pocket) și mai puțin arcuri continue.
 • Cu cât este mai mare numărul de arcuri al saltelei, cu atât crește calitatea somnului, salteaua este mai fermă și poate susține greutăți mai mari fără să se deformeze. Cu cât sunt mai multe arcuri, cu atât fiecare arc preia individual greutatea la care este supus, fără a afecta celelalte părți ale saltelei. O saltea cu 500-600 de arcuri va genera un confort crescut în comparație cu un model care prezintă numai 350 de arcuri, susținând mult mai bine fiecare parte a corpului.
 • Grosimea arcurilor influențează fermitatea unei saltele cu arcuri. În general saltelele cu arcuri groase sunt mai ferme și mai bune și din acest motiv cele mai bune saltele cu arcuri utilizează sistemul Bonell (cu sarma de 2.4 mm grosime) sau sistemul de arcuri Pocket (cu sârmă de 1.6 mm grosime).
 • Există saltele cu arc continuu, acestea sunt realizate dintr-un singur fir de sârmă neîntrerupt și saltele cu arcuri împachetate (numite și Pocket), aceste sunt individuale și sunt îmbrăcate fiecare în material textil; salteaua cu arcuri de astăzi asigură un grad înalt de flexibilitate și izolează mișcarea, astfel încât să nu îți deranjezi partenerul de somn.
 • Arcurile Bonell sunt tratate termic, au o formă de clepsidră și sunt realizate dintr-o sârmă subțire din oțel carbon cu o grosime de 2.4 mm. Densitatea arcurilor Bonell este calculată astfel încât să ofere o suprafață uniformă, fermă și confortabilă. Modelele de saltele cu arcuri Bonell au o durată de viață mare și oferă un bun suport ortopedic.
 • Arcurile Pocket sunt împachetate individual unul câte unul în buzunare textile care acționează individual și ajută la eliminarea punctelor de presiune din corp. Pentru că are foarte multe puncte de sprijin, salteaua realizată din arcuri pocket se pliază cel mai corect pe corpul tău, cu un nivel ridicat de precizie. Saltelele Pocket sunt printre cele mai performante saltele cu arcuri pentru că acest sistem permite o distribuție corectă a greutății. Asigură un suport sporit și reduc sensibilitatea persoanelor care se trezesc, în urma acțiunii celui mai mic stimul extern. Învelișul care acoperă aceste arcuri sporește confortul persoanelor care se odihnesc pe aceste saltele, iar buretele sau latexul reprezinta cele mai utile materiale utilizate pentru îndeplinirea acestui scop.

Avantajele saltelelor cu arcuri

Nu trebuie să crezi că saltelele cu arcuri nu aduc nimic inovativ și că un astfel de model nu te face să profiți de noile tehnologii. Ipoteză greșită, pentru că dacă nucleul este pe bază de arcuri, stratul superior poate fi din spumă de memorie pentru un plus de confort. Dacă ești interesat de achiziția unei saltele capabile să susțină greutatea corpului tău, caracterizată de un raport bun preț-calitate, modelele de saltele cu arcuri reprezintă alegerea corectă.

 • Au cel mai avantajos raport calitate / preț și nu vei fi nevoit să plătești o avere pentru un somn liniștit. Este adevărat, există saltele care utilizează materiale naturale în proporție de aproape 100% (saltelele din latex natural), însă vei fi nevoit să plătești un preț pe măsură.
 • În funcție de cerințele tale și ale partenerului de dormit, poți alege o saltea cu arcuri cu un anumit grad de rigiditate și nu numai că vei avea o poziție corectă în timpul somnului, dar vei fi sigur că nu vei ajunge să dormi în adâncitura formată pe mijlocului patului. Dacă orice mișcare sau stimul extern îți perturbă somnul, este recomandat să optezi pentru saltele cu arcuri individuale, menite să izoleze mișcările partenerului tău în timpul somnului.
 • Saltelele cu arcuri ajută corpul să mențină o poziție naturală, susțin coloana într-o poziție corectă, facilitează relaxarea articulațiilor și mușchilor și ajută la buna circulație a sângelui.
 • Saltelele cu arcuri se vor deforma în timp mult mai greu și de aici o durată de viață mai mare decât a saltelelor din alte materiale.
 • Pot fi folosite încă din prima zi, pentru că își păstrează forma inițială și nu e nevoie să aștepți câteva ore pentru că acestea să ajungă la forma perfectă, așa cum este cazul saltelelor din spumă.
 • Grație arcurilor lor, aceste saltele cu arcuri nu doar că lasă aerul să circule mult mai bine prin interiorul lor, dar pot susține și greutăți mari. Așadar, dacă ai câteva kilograme în plus, acest tip de saltea este ideal pentru tine.
 • Nu au un miros specific, deci sunt perfecte pentru persoanele alergice. Datorită aerisirii la interior, o saltea pe arcuri nu va întreține dezvoltarea bacteriilor și a acarienilor.

Cele mai bune saltele cu arcuri

Fermitatea saltelei de dormit este dată de o combinație de criterii, printre care tipul arcurilor, numărul lor, grosimea lor dar și stratul de confort. În funcție de fermitate, saltelele se împart în saltele cu fermitate mică, medie și mare. Saltelele cu fermitate medie spre mare și mare sunt saltele ortopedice și superortopedice, care sunt printre cele mai căutate și recomandate pentru că sunt atât confortabile dar și sănătoase mai ales pentru persoanele cu probleme de spate. Saltelele ortopedice ajută la menținerea unei poziții cât mai naturala a corpului și astfel elimină punctele de presiune care ar putea să se formeze pe timpul nopții.

Cele mai bune saltele cu arcuri ortopedice utilizează un sistem de arcuri tip Bonell sau Pocket pentru că acestea oferă o bună susținere și fermitate. De asemenea, cu cât numărul și grosimea arcurilor este mai mare cu atât salteaua este mai ferma și oferă o mai bună susținere ortopedică. Atuurile gamei de saltele ortopedice sunt extraordinarul raport calitate preț. Practic, cu bani puțini, ai o saltea care “respiră” ușor datorită sistemului de arcuri și a butonilor de aerisire, neacumulând umezeală în interiorul ei.

Stratul sau straturile exterioare sunt cele care îmbracă miezul de arcuri și care influențează în mod direct gradul de confort și durata de utilizare pentru saltele cu arcuri

 • Cele mai recomandate și confortabile sunt modelele de saltele cu arcuri și latex natural sau saltelele cu arcuri și spumă memory. Atât saltelele cu arcuri și strat din spumă memory sau latex au avantajul că oferă un bun suport ortopedic, ajută la menținerea corectă a corpului pe timpul nopții și au un grad foarte mare de confort. De exemplu, modelele de saltele cu arcuri Domine Hybrid Supreme de la Somnart au pe lângă nucleul din arcuri individuale (Pocket), alte 3 straturi din spumă de memorie, care împreună contribuie la o poziție confortabilă de somn (inclusiv preluarea formei corpului), la un suport optim, dar și la reducerea punctelor de tensiune.
 • Modelele de saltele cu arcuri și spumă memory reacționează la temperatura și greutatea corpului, reducând punctele de presiune din corp, iar saltelele cu arcuri și latex au în plus avantajul de a utiliza un strat din material natural, reducând riscul alergiilor.
 • De asemenea, dacă alegi o saltea cu arcuri cu două fețe o poți utiliza la capacitate maximă în funcție de anotimp (vară sau iarnă). Fața de vară este construită cu materiale ce permit o mai mare circulație a aerului iar fața de iarnă oferă o senzație mai călduroasă, are proprietăți izolante și menține o temperatură constantă. Stratul de lână este cel mai des utilizat pentru fața de iarnă pentru că menține bine temperatura iar bumbacul este cel mai adesea utilizat pentru stratul de vară pentru că oferă o senzație răcoroasă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.