How-to: Cum să întreții corect o pernă din puf și pene de gâscă?

Calitatea somnului nu depinde numai de saltea sau așternuturi, ci și de perna pe care am ales-o. Perna de dormit reprezintă un accesoriu indispensabil unui somn odihnitor, iar o alegere greșită poate duce la apariția durerilor de gât și spate, a migrenelor, a sforăitului în exces sau chiar a insomniei. Cele mai bune perne asigură atât un somn liniștit, mulându-se pe cap, gât și umeri, cât și o poziție corectă a coloanei, diminuând presiunea pusă pe spate. De asemenea, contribuie și la reglarea respirației pe timpul odihnei, reducând aproape definitiv durerile de gât sau de cap provocate de perne neadecvate.

Caracteristicile pernelor din puf și pene de gâscă

Pernele din puf de gâscă sunt moi și oferă capului și gâtului suportul necesar. Multe persoane le preferă în detrimentul altor tipuri de perne deoarece oferă un nivel de confort mai ridicat în timpul somnului. Aceste perne sunt umplute cu puf de gâscă, mai precis cu stratul aflat imediat sub penele gâștelor, care are rolul de a le ține acestora de cald. 

 • O pernă puf gâscă își menține forma un timp îndelungat, spre deosebire de pernele umplute cu materiale sintetice, acesta fiind motivul pentru care pot fi păstrate multă vreme. Dacă vrei să faci un compromis din cauza prețului, poți alege o pernă cu umplutură mixtă: puf și pene de gâscă. Poți opta pentru perne cu umplutura din puf de gâscă în proporție de 100% sau poți opta pentru perne care sunt umplute cu puf în combinație cu pene de gâscă, în diferite proporții. Pernele din puf și pene de gâscă au prețuri mai scăzute față de cele din puf 100% și sunt aproape la fel de bune ca cele din puf. Pentru a păstra avantajele umplutura mixtă ar trebui să fie 50-75% puf de gâscă.
 • Un criteriu important pe care trebuie să îl iei în considerare la o pernă puf gâscă este puterea de umplere, care face referință la volumul ocupat de puful de gâscă. Puterea de umplere începe de la 300 și poate ajunge până la 900, prețul și calitatea crescând direct proporțional cu puterea de umplere. 
 • Fermitatea pentru o pernă puf gâscă este importantă, acest criteriu fiind funcție și de poziția de somn pe care o preferi. Este recomandat să alegi o pernă mai fermă, astfel încât să îți ofere susținerea de care ai nevoie și să nu te trezești cu dureri de gât dimineața. 
 • Husa pernelor din puf de gâscă este importantă atât pentru confortul tău, cât și pentru rezistența în timp a pernelor. Dacă husa este făcută dintr-un material cu densitate mică, mănunchiurile de puf pot ieși în exterior, iar praful și sebumul pot trece prin husă și pot ajunge la puf, deteriorându-l. Un material cu densitate mare este cea mai bună alegere pentru cea mai bună pernă puf gâscă. Alege perne cu huse din bumbac 100% și vei avea cu siguranță parte de confort și durabilitate.

Beneficii ale pernelor din puf și pene de gâscă

Pernele cu umplutura din pene sunt de obicei mai moi decât cele sintetice. Puful de gâscă are o structură foarte fină care îi permite să înmagazineze o cantitate mare de aer, de aceea o pernă puf gâscă poate fi comprimată cu ușurință și prin urmare, oferă mai mult confort în timpul somnului. 

 • Puful de gâscă permite o foarte bună circulație a aerului în interiorul pernei și absoarbe umiditatea, pernele permițând o respirație corectă în timpul somnului. Acestea sunt recunoscute ca fiind „perne de lux”, tocmai pentru ca au o calitate superioara.
 • Penele de gâscă cresc fermitatea pernei. Puful de gâscă este materialul natural cel mai nobil. El dă rezistența la șocuri, elasticitatea și volumul pernei tale. Este important să alegi perna care se potrivește cel mai bine greutății tale, modului tău de a dormi și plăcerii tale de a dormi pe o pernă puf gâscă cu volum. Astfel, cu cât perna conține mai mult puf, are mai mult volum și susține capul mai sus. Acest confort corespunde celor care dorm pe spate sau pe o parte. Cei care dorm pe burtă au nevoie de mai puțină susținere și vor căuta o pernă plată.
 • Dormitul pe o pernă puf gâscă, scade riscul de a te trezi cu dureri de gât și de spate. Aceste tipuri de perne se mulează formei capului și gâtului în timpul somnului, oferind suficient suport. Având o mare capacitate de a susține forma anatomică a capului și a gâtului, vor exista mai puține șanse de suprasolicitare a mușchilor din zona gâtului, care ar putea duce la spasme și durere.
 • Spre deosebire de pernele realizate din materiale sintetice care pot să provoace alergii, pernele în al căror proces de confecționare s-a folosit umplutura cu pene și puf de gâscă, acestea fiind naturale, au un risc redus de apariție a alergiilor. Totuși, există riscul dacă ai reacții alergice la părul de câine și de pisică, să experimentezi aceleași stări când intri în contact cu puful de gâscă. Ca o pernă puf gâscă să fie antialergică, puful trebuie tratat și spălat cu soluții speciale în timpul procesului de sterilizare al pernelor. Dacă folosești o astfel de pernă nu uita să o cureți și să o aerisești periodic pentru a împiedica dezvoltarea microorganismelor.
 • Având o umplutură naturală, o pernă puf gâscă rezistă mai mult timp decât pernele sintetice. Pentru a fi păstrată pentru o perioadă mai îndelungată, este important să se respecte anumite reguli atunci când sunt spălate, pentru a preveni uzura prematură a acestora.
 • Pernele umplute cu pene și puf de gâscă sunt de asemenea și accesibile ca preț. Față de pernele cu memorie, de exemplu, ele se regăsesc la oferte mult mai avantajoase. Pe site-ul Somnart găsești modele diverse de perne de puf și pene de gâscă, de dimensiuni variate, care îți garantează că te vei bucura de o odihnă plăcută.

Întreținerea corectă a pernelor din puf și pene de gâscă

În afară de importanța alegerii unor produse destinate somnului care să fie potrivite pentru tine și realizate în funcție de afecțiunile specifice, curățenia lor este esențială. Un somn sănătos depinde de frecvența curățeniei și de atenția dedicată metodei de îngrijire a acestora. 

Puful de gâscă este un material premium în ceea ce privește produsele de dormit, tocmai de aceea trebuie să i se acorde un plus de atenție. Indiferent că este vorba de saltele, perne sau pilote, produsele de dormit trebuie să fie curățate periodic și cu grijă. Consultă instrucțiunile de pe eticheta fiecărui produs în parte, deoarece eticheta textila atașată produsului poate indica detalii folositoare despre modalitatea de curățare. Unele se pot curăța acasă în propria mașină de spălat, iar altele necesită ceva mai multă atenție și trebuie duse la curățătorie pentru întreținere profesionala.

 • Pernele trebuie să fie scuturate zilnic, pentru a menține forma umpluturii, precum și rezistența pufului și a pernelor.
 • Nu este indicat ca perna puf gâscă să fie curățată la fel de des ca restul produselor realizate din alte materiale.
 • Curățarea se poate realiza și cu ajutorul mașinii de spălat proprii, folosind un program ușor, apă caldă și detergenți fără înălbitori, daca acest lucru este permis de instrucțiunile de pe eticheta textila a produsului.
 • După curățare pernele din puf și pene pot fi lăsate la uscat afară în zilele frumoase, dar nu în soare direct. Dacă totuși dorești să folosești uscătorul, ai grijă ca acesta să fie setat pe programul mediu sau aer rece.
 • Asigură-te că perna puf gâscă curățată este 100% uscată înainte de utilizare. Umiditatea poate duce la apariția bacteriilor, mirosurilor neplăcute sau chiar a mucegaiurilor.

Tips pentru întreținere și curățare

 • Folosește 1-2 mingi de tenis în mașina de spălat sau uscat pentru împiedicarea aglomerării pufului.
 • Introdu un singur produs în mașina de spălat / uscat pentru o curățare / uscare corectă și uniformă. Mai multe produse „pufoase” duc la aglomerarea spațiului din interiorul echipamentului de curățare.
 • Spălarea unei perne din puf și pene de gâscă se face în apă de o temperatură rece spre medie, iar uscătorul nu trebuie să folosească un grad prea ridicat de căldură.
 • Aerisește cel puțin o dată pe săptămână pernele din puf și pene. Pentru a te bucura în permanenta de o perna curată și fără acarieni, este important să aerisești bine dormitorul. Se recomandă expunerea pernei la soare vara și la frig iarna. Acarieni nu suporta expunerea la soare și nici temperaturi mai mici de 15 grade.

Pentru un tratament mai atent se preferă curățarea pernelor din puf și pene de gâscă la curățătorii specializate. Pentru pernele ce conțin puf și pene este recomandată curățarea uscată ce presupune aplicarea razelor ultraviolete ce pătrund în interiorul materialului și elimină bacteriile și ciupercile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.