Ghidul Profesionistului: Cum să îți alegi o saltea potrivită în funcție de buget?

Cumpărarea unei saltele este o investiție importantă pentru calitatea somnului și pentru sănătate, iar pe termen lung este o achiziție care și dovedește valoarea, având în vedere că ne petrecem aproximativ o treime din viață dormind, iar pe o saltea bună te poți odihni și 10 ani.

Criterii pentru alegerea saltelei potrivite

Tehnologiile de fabricație a saltelelor de pat au evoluat odată cu conștientizarea importanței somnului, salteaua fiind cea care face diferența dintre o dimineață plină de energie și una în care te simți în continuu obosit. Marea varietate de saltele se datorează diverselor tehnologii de fabricație și diferitelor tipuri de materiale folosite pentru nucleu și pentru straturile de confort. Alegerea saltelei trebuie să țină seama atât de confortul tău, cât și de susținerea oferită corpului.

  • O saltea trebuie să aibă exact dimensiunile patului și ale somierei acestuia pentru a nu se mișca, iar somnul tău să fie odihnitor.
  • O saltea de pat trebuie să fie foarte confortabilă, să te simți bine pe ea când te întinzi și astfel să te poți relaxa.
  • Salteaua trebuie să ofere suport coloanei vertebrale și să o protejeze, să nu fie nici foarte tare pentru a o forța, dar nici moale pentru a curba coloana excesiv. O saltea bună înseamnă o saltea de pat care să ofere o susținere uniformă corpului, corect distribuită în funcție de presiunea pe care o exercită părțile acestuia pe suprafața ei.
  • Este bine ca alegerea saltelei să fie dintre modelele hipoalergenice şi care sunt tratate împotriva microorganismelor.

La acestea se adaugă alte criterii subiective, cum ar fi tipul și grosimea țesăturii matlasate, materialele ecologice, tratament anti-electrostatic, culoarea…

Sfaturi pentru stabilirea bugetului 

Durata de garanție a unei saltele spune multe despre calitatea ei și despre rezistența ei la uzură. Saltelele bune, de calitate vin de regulă cu o garanție de 10 ani. Spre deosebire de produsele scumpe care se perimează repede, o saltea de calitate va rămâne la fel de bună și peste 5, 10 sau chiar 15 ani, iar în acest domeniu lucrurile nu se schimbă atât de repede încât să ne dorim o schimbare de saltea pentru că a devenit depășită tehnologic. Ca și reper se recomandă ca salteaua pe care o alegi să aibă minim 5 ani garanție. 

  • Nu face compromisuri, o saltea este o achiziție pe termen lung și o investiție directă în sănătatea ta și calitatea vieții tale.
  • Prețul nu reflectă întotdeauna calitatea de aceea este foarte important să te informezi foarte bine înainte de a lua o decizie de cumpărare. Companiile online de saltele sunt capabile să înlăture mare parte din adaos și să ofere un produs de înaltă calitate pentru aproximativ 30% din ceea ce plătești în magazin pentru o saltea similară.
  • Nu căuta o saltea ieftină deoarece riști să dai banii pe un produs foarte slab din punct de vedere calitativ și al durabilității în timp și vei fi nevoit rapid să schimbi salteaua.
  • Pentru o saltea bună, de 160×200 cm, bugetul ideal este 1000 la 2000 lei. Pentru o saltea foarte bună cu confort construit identic pe ambele fețe bugetul este între 2000 și 2500 lei și peste 4000 lei salteaua poate fi excepțională. O saltea bună, de 180x200cm pleacă de la 2000 lei. Acest preț vă poziționează într-un segment de peste medie al pieței saltelelor vândute on-line și vă oferă un număr amplu de opțiuni. 

Dacă nu îți permiți un buget de cel puțin 1000 lei, e bine să ai în vedere probabilitatea de a găsi o saltea calitate scăzută, cu durabilitate mai mică, și o toxicitate mai mare în salteaua achiziționată. Sau ai răbdare să aștepți zilele de Black Friday la magazinele de profil

Cea mai bună saltea în funcție de buget

La achiziția unei saltele ar trebui să ții cont în afară de buget, de tipul de saltea în funcție de tehnologia de construcție, de mărimea patului, și de eventuale restricții medicale. Fiecare tip de saltea are avantaje și dezavantaje în ceea ce privește prețul, proprietățile și durabilitatea. De asemenea, este importantă greutatea și poziția în care dormi.

Saltele cu arcuri

Cele mai des întâlnite, saltele cu arcuri sunt și cele mai diversificate din punct de vedere al construcției, calității și prețului. Aceste saltele sunt cele mai răspândite datorită unui raport corect calitate-preț. Principalul avantaj al saltelelor cu arcuri este prețul mic comparativ cu celelalte saltele. Modelele de saltea cu arcuri pot începe de la 300 – 400 lei, în cazul unor modele din gama inferioară, și pot urca peste 1000 lei, în cazul unor modele de lux.

Există saltele cu arc continuu, acestea sunt realizate dintr-un singur fir de sârmă neîntrerupt și saltele cu arcuri împachetate (numite și Pocket), ele sunt individuale și sunt îmbrăcate fiecare în material textil. O saltea cu arcuri de astăzi asigură un grad înalt de flexibilitate și izolează mișcarea, astfel încât să nu îți deranjezi partenerul de somn. Mai mult, nucleul saltelei este compus din arcuri, dar straturile exterioare pot fi din spumă de memorie sau latex, pentru a spori gradul de confort și a oferi o bună susținere corpului.

O saltea Domine Hybrid Supreme de la Somnart are pe lângă nucleul din arcuri individuale (Pocket), alte 5 straturi din spumă de memorie, care împreună contribuie la o poziție confortabilă de somn (inclusiv preluarea formei corpului), la un suport optim, dar și la reducerea punctelor de tensiune. În funcție de dimensiuni prețul variază între 1000 lei și 2000 lei.

Saltele din spumă

Saltelele din spumă sunt destul de răspândite datorita calităților lor: durabilitate, confort și suport ortopedic. Acestea sunt făcute din spumă poliuretanică, un material versatil, previzibil și foarte confortabil pentru somn. Printre multele avantaje ale saltelelor din spumă poliuretanică găsim faptul că oferă confort și suport ortopedic, asta dacă sunt alese dupa criterii corecte (greutatea corpului, poziția de somn, pret, etc). Prețul pentru o astfel de saltea este avantajos, variind între 600 lei și 1800 lei.

Saltele din spumă cu memorie (memory foam)

Acest tip de saltea beneficiază la ora actuală de cel mai avansat proces tehnologic și este foarte popular. Avantajul acestui material este că oferă saltelelor un grad foarte ridicat de confort și mai ales de susținere ortopedică, iar datorită materialului din care sunt confecționate, unul sintetic, acestea au proprietăți hipoalergenice și antimicrobiene. Saltelele Memory Foam reușesc să prevină durerile de spate, umeri și șolduri, iar dacă nu vrei un suport nici prea moale, nici prea tare, optează pentru o saltea din spumă de memorie cu fermitate medie. Gama de saltele Memory Foam de la Somnart este diversă și are prețuri avantajoase, de la 800 la 2900 lei, în funcție de dimensiuni, straturi suport și impregnare cu Aloe Vera. 

Saltele din latex

Principalul avantaj pentru o saltea din latex este faptul că materialul utilizat este natural, cu proprietăți hipoalergenice și antimicrobiene. Spre deosebire de saltelele din spumă și saltelele din spumă cu memorie care utilizează produse chimice, saltelele din latex natural sunt obținute din materiale naturale, fără a fi utilizați compuși chimici. Este adevărat, datorită calităților acestui material și a faptului că este natural, și costurile saltelelor sunt mai ridicate comparativ cu celelalte, pornind de la peste 2000 lei.

Saltele ortopedice

Salteaua ortopedică este recomandată în special persoanelor care se confruntă cu dureri de spate sau articulare. Beneficiul cel mare pentru o saltea ortopedică este că te ajută să menții o postură corectă a corpului pe tot parcursul nopții (tensiunea asupra coloanei vertebrale este redusă). O saltea Somnart Avantaj ortopedică combină în mod ideal elasticitatea și durabilitatea pentru a oferi suportul corect, dar și confort sporit; fermitatea este medie, lucrează împotriva punctelor de presiune și favorizează relaxarea mușchilor, iar prețurile variază între 700 la 2000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.