Ghidul Profesionistului: Cum să alegi salteaua potrivită nevoilor tale?

Foarte importantă pentru sănătatea și confortul personal, salteaua nu trebuie tratată cu indiferență și neglijență, pentru că ea este cea care face diferența între o noapte odihnitoare și una de coșmar, influențând astfel, starea noastră de spirit din timpul zilei prin calitatea somnului. Alegerea greșită a unei saltele se traduce prin oboseală, dureri musculare și o postură incorectă a corpului, care se poate agrava în timp și duce la afecțiuni mai grave. Dacă ai probleme în privința achiziției unei saltele ar trebui să știi ce tipuri de saltele există, cum se diferențiază și ce caracteristici vrei să îndeplinească viitoarea saltea.

Tipuri de saltele

Pe piață există câteva mari categorii de saltele din care poți alege în funcție de nevoile tale personale, de stilul și poziția din timpul somnului, de rezultatele pe care vrei să le obții și, bineînțeles, în funcție de bugetul pe care îl ai.

Nivelul de susținere al fiecărei saltele este, de fapt, cheia unui somn sănătos. În funcție de nevoile tale, de durerile cu care te confrunți atunci când te trezești, de antecedentele tale medicale la nivelul coloanei și al mușchilor, poți decide ce nivel de duritate al saltelei te-ar face să te trezești odihnit și plin de energie în fiecare dimineață.

Salteaua pe arcuri

Cea mai comună tehnologie folosită în fabricarea saltelelor este cea în care sunt folosite arcuri. Sunt și cele mai diversificate din punct de vedere al construcției, calității și prețului. Deși multe persoane asociază arcurile cu produse inferioare, acest lucru este departe de adevăr, prețurile modelelor cu arcuri ating cote mari în cazul modelelor de lux.

Modelele de saltea pe arcuri pot avea multe tipuri de arcuri din care cele mai cunoscute sunt arcurile de tip Bonell care au formă de clepsidră și sunt realizate dintr-o sârmă subțire. Acest tip de arcuri îi oferă saltelei tale o suprafață fermă și o durată de viață mai lungă, la un preț accesibil. Arcurile LFK, mici și de formă cilindrică, prezintă multe puncte de susținere, pentru a se mula pe forma corpului. Arcurile Pocket sunt mai mici ca LFK, fiecare arc fiind inserat într-o mică husă textilă care previne ruperea sau uzarea arcului, reduce zgomotele făcute de arcuri și face ca design-ul saltelei să fie mai stabil. Pentru că are foarte multe puncte de sprijin, salteaua realizată din arcuri pocket se pliază cel mai corect pe corpul tău, cu un nivel ridicat de precizie.

 • Îmbunătățite mult în ultimii ani, saltelele pe arcuri sunt alegerea ideală atunci când cauți să îți odihnești trupul pe o suprafață care se poate aerisi în voie
 • Grație arcurilor sale, acest tip de saltea nu doar că lasă aerul să circule mult mai bine prin interiorul său, dar poate susține și greutăți mari. Așadar, dacă ai câteva kilograme în plus, acest tip de saltea este ideal pentru tine
 • Mai mult decât atât, o saltea pe arcuri se va deforma în timp mult mai greu, deci va avea o durabilitate mai mare, în comparație cu alternativele sale. Nu este de neglijat nici faptul că, datorită aerisirii la interior, o saltea pe arcuri nu va întreține dezvoltarea bacteriilor și a acarienilor.

Salteaua cu spumă poliuretanică clasică

Cele mai accesibile modele de saltea cu spumă, aceste saltele sunt fabricate din spumă poliuretanică cu densitate mică ( sub 25 kg/m3). Multe dintre saltelele cu spumă sunt fabricate din cel puțin două straturi de material, uneori compacte, alteori cu o structură internă de tip fagure, și pot include și straturi superioare speciale.

 • Oferă o fermitate medie sau medie-tare, fiind astfel adecvate celor ce dorm pe o parte sau pe spate. 
 • Au greutatea mai redusă, rezistența bună în timp și caracterul hipoalergenic, însă saltele cu spumă clasică se supraîncălzesc ușor, o caracteristică deranjantă în special vara, și se aerisesc mai greu.

Pentru utilizarea zilnică sau dacă greutatea ce trebuie susținută de saltea este considerabilă (peste 100 kg), saltelele cu duritate si densitate mai mare (35-50 kg/m3) se vor dovedi mai confortabile si mai rezistente în timp.

Salteaua cu spumă cu memorie

Este o variantă a saltelelor cu spumă poliuretanică clasică, doar că folosesc o spumă cu o densitate ridicată ce se mulează după forma corpului. La mijlocul anilor `60, inginerii NASA au creat o spumă care avea să le ușureze viața astronauților aflați în misiuni spațiale, reducându enorm din presiunea exercitată în interiorul navelor. Ulterior, producătorii de saltele din întreaga lume au preluat ideea, creând cele mai confortabile alternative la clasicele saltele pe arcuri – salteaua cu spumă de memorie (memory foam).

Confortabile în mod normal, aceste saltele au o tendință și mai ridicată de a supraîncălzi corpul și uneori se pot tasa definitiv dacă greutatea corporală este ridicată și densitatea lor prea mică. În plus, fermitatea lor diferă în funcție de temperatură, o saltea rece fiind mai dură decât una încălzită.

 • Pentru persoanele care suferă de oboseală cronică și au nevoie de saltele mai moi, spuma cu memorie este probabil cea mai bună alegere. 
 • În contactul cu temperatura corpului, această saltea devine mai moale și redă senzația de îmbrățișare a întreg trupului. Durerile de coloană sunt astfel ameliorate, presiunea asupra mușchilor este anihilată, iar independența față de parter este cu mult crescută.

Saltelele cu spumă sunt de cele mai multe ori realizate dintr-un strat de suport (sau mai multe) din spumă poliuretanică și un strat superior de memory-foam (spumă cu memorie), astfel beneficiile spumei cu memorie vor fi mai bine puse în evidență.

Salteaua cu latex

Salteaua cu latex este alegerea ideală pentru tine, dacă ești în căutarea unei saltele naturale cu o fermitate medie spre dură și mai apropiată de senzația oferită de o saltea cu arcuri. Mai scumpe deoarece și procesul tehnologic este mai costisitor, aceste saltele apărute nu demult pe piață, folosesc spumă de cauciuc natural sau sintetic (sau mix ale acestora, în diferite proporții), în locul poliuretanului. 

 • Putând fi realizate în toată plaja de durități, de la cele moi până la cere dure, saltelele cu latex folosesc o structură internă cu alveole mai mari, care permite aerisirea mai bună, mulțumită canaleor verticale multiple care sunt realizate în tipul procesului de fabricație
 • Confecționate din cauciuc sintetic mai ieftin sau din cauciuc natural mai scump fie dintr-un amestec, aceste tipuri de saltea oferă un confort bun, deformare localizată mulțumitoare și durată mare de viață, care este limitată însă de îmbătrânirea naturală a cauciucului.
 • O saltea cu latex este o adevărată binecuvântare pentru persoanele care au probleme de coloană, aceasta asigurându-le o susținere perfectă pe tot parcursul somnului. Întreg corpul își va menține poziția pe toată durata nopții, ceea ce înseamnă că durerile de spate de la trezire vor dispărea cu desăvârșire. 
 • Independența de partener este totală, în sensul că o saltea din latex va prelua și anula șocurile create de mișcările bruște din timpul somnului, astfel încât nu vei ști când partenerul tău își schimbă poziția de somn, pentru că nu vei mai simți. 

Salteaua ortopedică

Salteaua ortopedică este recomandată în special persoanelor care se confruntă cu dureri de spate sau articulare. O saltea ortopedică poate fi realizată fie din arcuri, fie din spumă de memorie sau latex, caracteristica comună este suportul suficient de ferm pentru o aliniere corectă a gâtului și a spatelui;

 • Acest tip de saltele prezintă un nivel mediu spre ridicat de fermitate, între 7 si 10, fiind concepute special pentru ameliorarea afecțiunilor spatelui și articulațiilor.
 • Distribuie greutatea corporală, te ajută să menții o postură corectă a corpului pe tot parcursul nopții (tensiunea asupra coloanei vertebrale este redusă).

O bună parte din confortul de care te bucuri într-un dormitor ține de opțiunea pentru o saltea de pat de calitate care să îți oferi nopți odihnitoare, prevenind apariția durerilor de spate. Ai grijă de sănătatea și confortul tău și alege din colecția de saltele de la Somnart.ro pentru nopți odihnitoare și relaxare intensă în timpul zilei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.