Blog pentru odihnă sănătoasă

Cum tratezi insomnia cu ajutorul unui dormitor care favorizează somnul?

Când te confrunți cu simptomele insomniei, ți-e greu să te concentrezi la serviciu, ești iritat, nu ai energie, cel mai probabil nu acorzi atenție modului în care arată dormitorul. Crearea unui spațiu relaxant și odihnitor este însă o condiție esențială pentru ca noaptea să nu se transforme într-una albă.

Mai jos îți sunt prezentate câteva sfaturi pentru ca dormitorul, spațiul care trebuie să te invite la somn, să aibă toate caracteristicile favorabile ale unui mediu odihnitor.

Lipsa zgomotului 

Este un lucru știut că te poți odihni dacă este liniște în cameră. Dacă acest lucru nu se întâmplă, ca de exemplu dormitorul tău are vedere spre bulevardul principal, auzi zgomotele mașinilor, va trebui să ții geamurile închise, să ai la îndemână o pereche de dopuri de urechi sau să te folosești de zgomotul alb.

 • zgomotul alb este cel care neutralizează celelalte zgomote, ca de exemplu sunteul făcut de aspirator, foehn, sunetul picăturilor de ploaie, al vântului. Instalează-ți pe telefon o aplicație care să îți ofere o varietate de zgomote albe: ploaie, tunete, vant, pârâu, pădure, frunze s.a.

Temperatura optimă 

Majoritatea persoanelor preferă să doarmă într-un mediu ușor răcoros. Dacă te trezești peste noapte din cauză că tremuri sau din contră, ești foarte transpirat, înseamnă că temepratura din dormitorul tău este o problemă. 

 • o baie caldă înainte să te culci este recomandată, deoarece scăderea temperaturii corpului după ce ai ieșit din cadă induce senzația de somn; 
 • asigură-te că ai o pilotă corespunzătoare; pilota de vară are o densitate mică a umpluturii, sub 200 g/mp, iar cea de iarnă 400 – 500 g/mp; o pilotă matlasată 4 anotimpuri satisface cerințele pentru întreg anul, deci indiferent de anotimp;

Iluminatul 

Întunericul favorizează somnul, prin urmare este bine ca expunerea la lumina artificială a unui ecran sau lumina soarelui dimineața să nu facă parte din ambientul dormitorului tău.

 • neapărat în dormitor trebui să ai draperii, acestea nu vor lăsa razele soarelui să pătrundă și vor crea în același timp o atmosferă propice somnului, intimă și relaxantă;
 • iluminatul reglabil este de asemenea util, pentru a putea avea în dormitor o lumină blândă, slabă, liniștitoare;

Salteaua 

O saltea bună este aceea care susține în mod corect coloana vertebrală, zona gâtului și zona lombară. Chiar dacă achiziția unei saltele noi poate părea un moft, este de fapt o investiție în calitatea somnului tău și a stării de sănătate. Vei preveni durerile de spate și îți vei asigura un somn odihnitor. În plus, există inclsuiv saltea tratată cu lavandă, planta binecunoscută ca antidot pentru insomnie.

 • este important să nu dormi pe o saltea veche, consultă pentru o nouă achiziție gama variată de saltele Somnart;
 • ai posibilitatea să îmbunătățești modul în care te simți pe salteaua ta, cu ajutorul unui topper, care îi poate oferi un plus de fermitate sau din contră, o face să devină mai moale; topperul nu trebuie confundat cu protecția de saltea, el are rolul de a îmbunătăți confortul și calitatea somnului, fiind realizat din materiale diverse precum spumă de memorie sau latex;

Alte recomandări pentru o atmosferă favorabilă somnului la tine în dormitor:

 • evită ca în dormitor să ai televizor, tableta sau smartphone-ul; 
 • folosește culori odihnitoare precum nuanțe de albastru, verde, dar și griul, albul, bejul, culoarea lavandei; evită roșul sau galbenul;
 • păstrează ordine în dormitor (inclusiv în șifonier) și scapă de toate obiectele inutile care aglomerează spațiul; cu cât mai puțin cu atât mai bine; 
 • un pat cu spațiu de depozitare este foarte util pentru a-ți păstra în ordine așternuturile;
 • nu folosi dormitorul pe post de cameră de lucru;

În concluzie, privește mediul ambiant al dormitorului tău ca un aliat pentru un somn odihnitor. Acordă atenție detaliilor care creează atmosfera camerei și somnul de calitate nu va întârzia să apară. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru.

Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.

Sunt de acord