Cum să îți Amenajezi Dormitorul pentru un Somn Mai Liniștit?

Dormitorul este spațiul unde vrem să ne odihnim, să ne relaxăm și să ne bucurăm de liniște. Somnul odihnitor este una dintre armele principale pe care le avem în lupta împotriva stress-ului cotidian, iar modul în care este amenajat dormitorul influentează în mod direct calitatea somnului. Simplitatea este o regulă de bază și se traduce prin puțin mobilier, puține elemente de decor și o paletă cromatică redusă. În ceea ce privește mobila pentru dormitor, piesele esențiale sunt: patul, 1/2 noptiere și un corp de iluminat – o veioză sau un lampadar – care să fie situate cât mai aproape de pat. Elementele decorative suplimentare sunt reduse la minim, un covor, perdele și draperii sunt de ajuns. Mai poți adăuga un tablou sau fotografii cu cei dragi și ai obținut „ingredientele” unui dormitor elegant și relaxant. 

Un somn liniștit începe cu un pat bun

Alegerea patului este definitorie pentru un dormitor și pentru calitatea somnului, pentru că acesta este piesa vedetă în jurul căruia se construiește amenajarea unui dormitor. Patul trebuie să îţi ofere confort și este cea mai importantă piesă de mobilier dintr-un dormitor, de aceea e bine să alegi unul de calitate și, mai ales, cu o saltea de calitate. 

  • În funcție de spațiul de care dispui, alege un pat de mijloc sau dacă trebuie lipește patul de perete, dar cu vedere spre geam și organizează camera în funcție de acest detaliu. 
  • Încearcă să amenajezi dormitorul simetric, cu patul în centru și elemente identice de o parte și de alta a lui, simetria creează o imagine elegantă și sofisticată. Pune de o parte și de alta a patului noptiere cu câte o lampă pe ele, astfel încât ambii parteneri care dorm în pat să aibă acces la un spațiu de depozitare și la lumina.
  • Pentru persoanele care îşi doresc un dormitor deosebit, patul tapiţat este alegerea cea mai potrivită. În afara aerului elegant pe care îl oferă, patul tapițat te va proteja mai bine de frigul care ar putea pătrunde prin pereţii dormitorului.

Dimensiunea optimă a patului 

Dimensiunea patului ales contribuie la atmosfera creată în dormitor, de aceea este recomandat ca lungimea acestuia să fie mai mare cu 20 cm decât cea a corpului. Pentru a avea libertate de mișcare în cameră, patul ar trebui amplasat la o distanță de minimum 60 cm față de perete sau celelalte piesele de mobilier din cameră. Totodată, este important ca modelul să fie ales în funcție de numărul de persoane care îl vor folosi.

Patul matrimonial este cel care are dimensiunile mai mari decât patul dublu standard (135-140 cm). În afară de mărime ar trebui să ții cont de înălțimea acestuia și că dimensiunea trebuie să fie proporțională cu cea a dormitorului. Datorită dimensiunilor mari ale patului vei avea loc și pentru niște perne mari și pufoase.

Poziționarea și orientarea patului 

Orice amenajare pornește de la poziționarea și orientarea patului în dormitor, acestea determinând amplasarea celorlalte mobile pentru dormitor. Pentru a crea un ambient plăcut în cameră dar și pentru calitatea somnului, patul trebuie poziționat după o logică anume în funcție de forma și dimensiunea acestuia.

  • Nu îți așeza patul sub o fereastră, ci cu spatele la un perete. În afară de faptul că te expui frigului, potrivit principiilor feng shui fereastra poate absorbi energia, pe când peretele oferă în subconștient o protecție solidă. Din acest motiv este indicat să alegi un pat cu tablie și, la fel de important, unul cu picioare, pe sub care să circule în voie fluxurile energetice. 
  • Amplasarea patului se face, în general, cât mai departe de ușă, la o distanță de minimum 90 de cm dacă este posibil. 
  • Pentru un somn odihnitor, este recomandat ca patul să fie orientat spre nord. În cazul în care nu este posibil poziționează-l într-o altă direcție, dar nu spre sud, caz în care îți poate fi afectat somnul.
  • Pentru o stare de siguranță și calm este bine ca atunci când stai întins pe pat să vezi atât ușa, cât și geamurile camerei.

Accesoriile patului

Spunem că un pat confortabil ne face somnul lin, dar de fapt ne gândim la saltea, cea care stă pe somiera fixată pe cadrul de lemn sau/ și metal și care formează ceea ce numim generic pat. Cea mai importantă recomandare în ceea ce privește patul, dacă alegi un cadru de pat și trebuie să achiziționezi și o saltea pe lângă, este să optezi pentru o saltea de calitate, care să îți susțină corect corpul în timpul somnului și să nu îți dea dureri de spate. Când vine vorba de propria relaxare, o saltea este elementul care primează pentru un somn bun și trebuie aleasă cu atenție. Este o investiție pe termen lung foarte importantă pentru sănătatea, confortul și somnul tău.

Este recomandabil să alegi o saltea de la un producător cu renume, pentru a putea fi sigur de calitatea acesteia. Materialul din care este confecționată trebuie să ofere confort termic: pe timpul verii nu trebuie să ducă la aparitia transpiratiei, în timp ce iarna trebuie să păstreze căldura, nu să o disipeze. Nu în ultimul rând, trebuie să respecte cerințele ergonomice, motiv pentru care trebuie să fie elastică și tare.

Dupa ce ai ales patul și o saltea pe măsură, asigură-te că îți achiziționezi lenjerii de pat din bumbac de calitate. O cuvertură de pat și una sau două pături, vor aduce mai multă eleganță și vor crea un spațiu mai intim. Pe lângă cele două perne principale pe care dormi tu și partenerul tău, poți pune pe pat perne decorative pe mai multe straturi, pentru a spori gradul de confort.

Nu uita de tăblia de pat care sporește confortul mai ales dacă este tapițată. Un pat cu o tăblie tapiţată, în afara efectului vizual, te va face să te simți mai confortabil dacă dorești să iei micul dejun în pat sau dacă dorești să citeşti sau să lucrezi pe laptop stând în pat… 

Alegerea culorilor pentru dormitor

Pentru că dormitorul în care îți petreci cel puțin opt ore în fiecare noapte să fie cadrul ideal pentru somn, este necesar să alegi pentru decorarea și amenajarea lui nuanțe relaxante, care oferă o stare de bine. Alegerea culorilor în dormitor este importantă, culorile ne afectează starea emoțională, psihică și chiar fizică, iar în dormitor culorile trebuie să te relaxeze, să te calmeze și să te îmbie la odihnă. Chiar dacă ești fan al culorilor puternice și pline de energie – roșu, roz, galben sau portocaliu – e recomandat să le ai în doze mici în spațiul în care dormi, pentru că în loc să te calmeze și să te ajute să dormi, te vor agita. Albastru, classic blue, culoarea anului 2020, este o culoare care creează o atmosferă liniștită, care inspiră la contemplare și despre care s-a observat că poate crește nivelul melatoninei, hormonul somnului. Albastru poate fi asociat cu nuanțe neutre precum crem, alb sau bej.

Lumina are un impact asupra calitatii somnului

Lumina potrivită este cheia transformării unui dormitor armonios și este esențială pentru un somn odihnitor. Acest lucru înseamnă că trebuie să deții controlul asupra intensității ei. Asigură-te că încăperea primește cât mai multă lumină naturală, fără însă ca lumina solară să cadă direct pe pat, deoarece acesta va fi astfel supraîncărcat energetic, ceea ce îți va afecta somnul.

Lumina artificială ideală în dormitor

Dacă pe timpul zilei, e de preferat să ai în dormitor lumina blândă, mai puțin intensă a după-amiezei, același lucru trebuie urmărit și când este vorba despre lumina artificială. Pentru a crea o atmosferă plăcuta înainte de somn, poți pune în anumite locuri din cameră leduri sau semne luminoase, ori lămpi la colțul patului pe care le poți regla din întrerupător. Luminile în serie sunt recomandate, fiind contraproductiv să ai doar o sursă de lumină pentru întregul dormitor. Iluminatul trebuie să însumeze cele trei componente majore: iluminatul general, cel de lucru în zona noptierelor, sub forma de veioze și iluminatul decorativ în scafe.

Foloseste draperii groase

Atunci când îți amenajezi dormitorul, nu uita să-ți instalezi draperii, storuri sau jaluzele care pot bloca lumina din exterior. Draperiile vor aduce un plus de intimitate dormitorului tău. În plus, dimineața vor filtra razele soarelui sau lumina puternică, în momentul în care acestea vor invada camera. 

Pentru un somn liniștit ar trebui să mai aplici următoarea regulă: dormitorul trebuie să fie doar pentru dormit – nu lucra, nu te uita la televizor, nu-ți verifica e-mail-urile în pat, nu te juca… Cu alte cuvinte elimină absolut orice aparat electronic din dormitor. Electronicele au efecte iradiante și chiar absorb energia corpului omenesc. Cum ne petrecem trei sferturi din timp în dormitor, cu trecerea anilor acestea ne pot deteriora sănătatea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.