Cum alegi corect înălțimea și dimensiunea saltelei tale?

somnart tulburari somn

Somnul este esențial pentru o viață sănătoasă, iar salteaua are o însemnătate deosebită pentru un somn de calitate. O saltea bine aleasă va reduce durerile accentuate ale coloanei vertebrale, ale zonei lombare și gâtului, ajutând la menținerea unei poziții corecte a coloanei. De asemenea, contribuie la relaxarea mușchilor și la buna circulație a sângelui.

Dimensiuni standard pentru saltele

Dimensiunile saltelei se aleg în funcție de înălțimea și numărul de persoane ce vor dormi pe ea. Optarea pentru dimensiunea standard de pe piață este o bună practică, pentru că, în cele mai multe cazuri, aceste produse sunt disponibile, sunt de calitate și nu în ultimul rând, au un preț bun.

Alegerea dimensiunii corecte este extrem de importantă, o saltea prea mare nu va încăpea în cadrul patului, iar una prea mică nu va sta fixă. Este important ca aceasta să se potrivească cu dimensiunea bazei patului și să nu atârne pe margini. Calcularea dimensiunii saltelei este simplă și ține cont de înălțimea pe care o ai, pentru că lungimea saltelei trebuie să fie cu cel puțin 15 – 20 cm mai mare decât înălțimea ta. Astfel se evită o posibilă poziție nefirească a corpului, arcuirea în formă de C a corpului, opusul formei naturale de S, datorită lipsei de spațiu.

Lungimea saltelei de 200 cm este lungimea standard, pentru saltele și paturi.

În cazul paturilor pentru o singură persoană, cele mai populare saltele încep de la lățimea de 90 cm, deși în funcție de preferințele personale sau dimensiunea dormitorului, poți alege modele cu lățimea între 80 și 120 cm. 

  • Dacă dormi singur în cameră și camera este destul de mică poți opta pentru o saltea cu lățimea de 70 – 80 cm. Aceste dimensiuni oferă destul loc pentru o singură persoană, indiferent dacă doarme pe spate, pe burtă sau într-o parte. Salteaua în acest caz, este o investiție pe care o poți folosi pe viitor într-un dormitor al copiilor
  • Pentru copii de peste 2 ani, cea mai populară lățime este de 80 cm, și se adaptează perfect unei camere de copil în creștere.
  • Dacă ești un adolescent sau adult și ai o cameră spațioasă și îți dorești o saltea încăpătoare poți opta pentru o lățime cuprinsă între 90 și 120 de cm. Cea mai populară lățime este cea de 90 cm. 

Pentru paturile duble, în funcție de spațiul disponibil, poți opta pentru o saltea cu lățimea cuprinsă între 140 și 200 cm, cel mai popular model de saltea pentru două persoane fiind de 160 x 200 cm.

Dimensiunile saltelei pe etape de vârsta

Indiferent de vârstă, o saltea corespunzătoare trebuie să aibă un nivel mediu de duritate și să susțină în mod corect spatele, umerii și gâtul; să fie sigură pentru sănătate, ceea ce înseamnă că trebuie să conțină fibre care asigură o bună circulație a aerului și să fie echipată cu huse tratate împotriva factorilor alergeni; să fie confecționată din materiale rezistente, de calitate; să ofere spațiu și confort și să fie simplu de întreținut.

Dimensiuni și înălțime pentru saltea copii

Alegerea celei mai bune saltele pentru copii este importantă, deoarece coloana vertebrală a copiilor și adolescenților este fragilă. Prin urmare, o saltea nepotrivită folosită începând de la cea mai fragedă vârstă poate duce la deformări ale coloanei vertebrale.

Pentru copii, preșcolari și clasele primare, se recomandă, de obicei, o saltea dură fără arcuri, de exemplu din materiale sintetice din spumă. Salteaua pentru copii trebuie să fie durabilă, deoarece cu siguranță va sări și se va juca pe ea.

Pentru pătuțurile bebelușilor sunt recomandate, în general, saltelele de 60 x 120 cm, cu lungimea până la 140 cm. Din motive de siguranță, saltelele pentru bebeluși sunt mai rigide decât cele ale adulților și se potrivesc micuților până ce cresc mai mari. Atenție, pentru verificare, dacă poți strecura 2 degete între saltea și laterala pătuțului, înseamnă că salteaua este prea mică și constituie pericol de sufocare sau imobilizare.

Pentru copiii de peste 2 ani, cele mai populare sunt produsele cu dimensiunile 80 x 160 cm, lungimea saltelei putând varia până la 190 cm.

Copiii au nevoie de o susținere adecvată a coloanei vertebrale, mai ales pentru că sunt în creștere. Grosimea saltelei ar trebui să fie una comodă care să poată susține corpul micuțului, dar să îi permită să urce și să se coboare ușor din pat. Totul depinde de calitatea și densitatea spumei memory sau poliuretanice. Pentru pătuturile copiilor nu sunt necesare saltele înalte, aici putem vorbi de o înălțime de 10 cm pentru o saltea din poliuretan și 13 sau 15 cm pentru o saltea cu arcuri. Dacă patul are balustradă, alege o saltea cu o înălțime maxima de 13 cm. Dacă patul este unul înalt, salteaua nu ar trebui să fie mai înaltă decât marginile de protecție ale patului.

Saltea pentru adolescenți

Pentru adolescenți, cea mai comună lățime pentru saltele este cea de 90 cm. Acestea se potrivesc în majoritatea dormitoarelor și în paturile supraetajate. Într-o cameră spațioasă, lățimea saltelei poate ajunge până la 120 cm.

În ceea ce privește lungimea, de regulă aceasta trebuie să fie cel puțin cu 10 cm mai mare decât înălțimea persoanei care doarme în pat. Adolescenții se dezvoltă foarte repede, de aceea este recomandat să optezi pentru un model de saltea mai lung decât înălțimea lor actuală. O mărime de 120 x 200 cm ar trebui să fie mai mult decât suficientă pentru orice adolescent. Dacă nu vrei să îi schimbi prea des copilului tău salteaua, poți opta pentru o dimensiune XL încă de la o vârsta mai fragedă, de exemplu 12-14 ani, care va fi la fel de utilă și atunci când va trece de 18 ani.

Saltea pentru cupluri

Situația se complică puțin atunci când trebuie aleasă o saltea potrivită pentru cupluri. 

  • Dacă ești un cuplu ce locuiește într-un apartament mai mic, cea mai bună saltea va fi de 140 de cm lățime. 
  • Dacă ești un cuplu ce locuiește într-un apartament spațios, cea mai bună saltea va fi de 160 de cm lățime. Aceasta oferă suficient spațiu pentru confort și somn odihnitor, iar majoritatea dormitoarelor se pliază pentru o astfel de saltea, mai ales că este o mărime populară pentru care se găsesc lenjerii și accesorii pe scara largă.
  • Dacă ești un cuplu ce locuiește într-o casă, cu dormitor mare, cea mai bună saltea va fi de 180 de cm lățime.

Și pentru că dimensiunea saltelelor este importantă, unele saltele au primit nume deosebite pentru a sublinia un grad sporit de confort. Saltelele queen cu dimensiunea de 180 x 200 cm sunt ideale pentru cuplurile care nu își doresc să compromită în vreun fel zona de dormit. Există și dimensiunea king-size care poate fi și de 200 x 200 / 220 cm, o variantă mai lată și mai lungă, potrivită în special dormitoarelor din case sau vile, deoarece majoritatea apartamentelor nu sunt atât de spațioase.

Totuși, din cauza mărimii sunt foarte greu de manevrat, iar mutarea patului în cameră este la fel de dificilă. Cel mai bine este să folosești două saltele de 90 cm în patul dublu, pentru a fi ușor de manevrat și mutat.

Alegerea înălțimii saltelei

La alegerea mărimii potrivite pentru salteaua care să se potrivească cu dimensiunile patului, un alt parametru important este înălțimea produsului. 

Dacă pentru alegerea dimensiunilor te poți bucura de un grad mare de libertate, la capitolul înălțime (așa cum este numita grosimea saltelelor, în magazinele specializate) este bine să respecți câteva reguli.

  • Cea mai importantă este următoarea: alege întotdeauna un model de saltea cu o înălțime de cel puțin 18 cm, care oferă o bună susținere coloanei vertebrale și evită saltelele care nu se încadrează în acestă categorie
  • Înălțimea trebuie să fie în concordanță cu înălțimea tăbliilor, astfel încât să nu creeze disconfort la așezarea la capătul patului. 
  • Greutatea corporală a persoanei care va folosi salteaua contează foarte mult. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât și salteaua ar trebui să fie mai înaltă. Pentru saltelele din latex, o înălţime de 16 cm şi duritate medie este potrivită pentru greutate de 60 – 70 kg ; 18cm- până la 80 – 90 kg ; 20cm -până la 100 – 110 kg. În cazul unei greutăți mai mari se recomandă utilizarea unei saltele mai tari.

Înălțimea saltelei este un alt criteriu după care vei decide ce alegere trebuie să faci. Această valoare depinde de materialul de umplutură. Cu cât înălțimea este mai mare, cu atât mai ușor și mai confortabil te vei odihni pe saltea, întrucât umerii și șoldurile tale se afundă și mai confortabil în saltea, în timp ce zona lombară beneficiază de sprijin suplimentar. O saltea cu adevărat comodă nu poate avea mai puțin de 20 de centimetri, iar pentru a oferi un minimum de confort în aceste condiții, este nevoie ca miezul ei să fie din poliuretan de înaltă calitate sau ca arcurile să aibă în componență sârmă de mare flexibilitate.

Cum să măsori dimensiunile corecte ale saltelei 

Nu este bine să măsori salteaua veche pentru că poate nu a fost aleasă cel mai bine. În plus, trebuie să iei în considerare faptul că această saltea poate fi relativ uzată, iar dimensiunile curente pot să nu corespundă cu cele avute inițial (mai ales în ceea ce privește înălțimea acesteia). Astfel, chiar dacă ai dimensiunile saltelei vechi, indiferent dacă sunt cele înscrise pe etichetă sau sunt cele rezultate din măsurătoare, pentru siguranță apelează și la metoda măsurării cadrului patului.

În cazul măsurării patului, trebuie să măsori dimensiunile cadrului patului, fără să incluzi și grosimea marginilor de lemn. Dacă în acest moment ai un pat cu dimensiunile, de exemplu de 160 x 200, salteaua trebuie comandată exact la dimensiunile patului. Pentru a fi 100% sigur că salteaua comandată se va potrivi în patul tău e recomandat să măsori dimensiunea internă (golul de pat) a patului actual

E important să măsori pe lângă lățime și lungime, inclusiv înălțimea cadrului de lemn. Această ultimă măsurare este esențială deoarece dacă achiziționezi o saltea mult prea înaltă față de marginea patului, aceasta se va deforma mult mai repede din cauza presiunii exercitate în timpul utilizării. La fel, dacă o saltea are normal, minim 15 cm grosime, nu este indicat ca de exemplu jumătate să iasă din cadrul de lemn și nici acesta nu ar trebui să fie mai înalt decât salteaua aleasă, deoarece va fi inconfortabil pentru cei care vor folosi patul și salteaua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.