Ghid Complet Despre Cum sa Alegi Cea Mai Buna Saltea Pentru Bebelusi

saltele bebelusi Somnart

Cand incepi sa amenajezi camera pentru noul membru al familiei, o atentie deosebita este acordata patutului. Aici nou-nascutul isi va petrece cea mai mare parte din timp, cel putin pana la varsta de un an. Un bebelus in primele luni de viata doarme pana la circa 17 ore pe zi si prin urmare, pe langa achizitia patului, este nevoie si de alegerea corecta a saltelei.

 

Afla din acest material care sunt criteriile de alegere a celei mai bune saltele pentru bebelusi si cum influenteaza aceasta somnul de care au nevoie cei mici.

 

Tipuri de saltele pentru bebelusi

Ca si adultii, bebelusii au nevoie de confort in timpul somnului, dar si de o sustinere corecta la nivelul corpului. Este recomandata o fermitate medie a saltelei pentru copii, pentru ca aceasta sa poata oferi un suport eficient la nivelul coloanei.

 

In general, pentru copii sunt recomandate saltelele din fibra de cocos, saltelele din fibre de nuca sau saltelele cu aloe vera, datorita avantajelor in ceea ce priveste respirabilitatea, confortul termic si protectia impotriva alergiilor. Siguranta copiilor este foarte importanta, iar dezvoltarea armonioasa a lor incepe in prima faza cu dezvoltarea musculaturii si a oaselor.

 

Din acest motiv, alegerea unei saltele pentru patut este deosebit de importanta, pentru ca poate oferi suportul necesar pentru o buna dezvoltare fizica a bebelusului tau.

 

O saltea ortopedica este de asemenea o alegere potrivita pentru copii sau o saltea pentru copii spuma relax, pentru ca aceste modele vor oferi confort si siguranta. Pentru a veni in intampinarea ta, in cazul in care nu ai suficient de mult spatiu disponibil, exista si modele de saltele pliabile, pe care le vei putea depozita cu usurinta.

 

O saltea pentru copii si bebelusi va necesita o alegere temeinica, iar in acest sens va trebui sa ai in vedere nu doar tipurile de saltele, ci si caracteristicile acestora.

 

Ce sa iei in considerare cand alegi o saltea pentru patul bebelusilor si al copiilor

Ca si in cazul alegerii saltelelor pentru adulti, la fel va trebui procedat si in cazul alegerii saltelelor pentru patuturi pentru copii. Exista cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le iei in considerare, iar despre acestea discutam punctual, in cele ce urmeaza.

 

Siguranta

O saltea pentru copii trebuie sa ofere siguranta in exploatare, iar acest lucru este corelat cu sustinerea acordata corpului. In primul rand salteaua trebuie sa se potriveasca perfect in patut, astfel incat sa nu ramana spatiu intre marginea saltelei si cadrul patului (se accepta maxim un spatiu de doua degete).

 

Daca este prea mica, salteaua prezinta risc de sufocare pentru bebelus, asa ca inainte de achizitie, asigura-te ca ai dimensiunile exacte ale patutului. De asemenea, este important in contextul sigurantei ca salteaua sa fie compacta, ferma, fara cusaturi sau deteriorari, fara goluri sau alte probleme care ar putea constitui un pericol pentru bebelusi.

 

Material

O saltea din fibra de cocos sau o saltea din spuma poliuretanica vor constitui optiuni foarte bune pentru siguranta copiilor, oferindu-le acestora un mediu sigur si odihnitor. In acelasi timp, oferta de saltele pentru copii include si saltele cu arcuri, care se vor preta utilizarii pentru mai mult timp.

 

Un aspect important la nivel de materiale il are si husa saltelei. In prezent exista o multitudine de optiuni din care poti alege la nivelul husei. O husa din bumbac sau husa detasabila din microfibra pot fi optiuni perfecte pentru primele luni de viata ale bebelusului, la fel ca si husele tratate cu aloe vera.

 

Este important ca pentru patuturi de copii mici sa alegi o husa detasabila si lavabila, pentru ca exista posibilitatea sa te confrunti cu mici incidente care pot murdari suprafata saltelei.

 

Marime

Dimensiunea unei saltele este importanta pentru ca patuturile nu sunt toate la fel. Acestea au dimensiuni diferite, asa ca si salteaua va trebui sa se potriveasca acestora. Exista foarte multe variante de saltele cu dimensiuni standard precum:120x60x10 cm sau 120x60x12 cm (unde 10, respectiv 12 cm reprezintă grosimea saltelei, iar aceasta dimensiune de pat este cea mai utilizata), 140×70 cm, dar si dimensiuni atipice de saltele pentru copii, pe care le poti adapta patutului tau.

 

Grosime

Grosimea saltelei va conta foarte mult daca folosesti un pat cu somiera sau daca vrei sa oferi copilului tau mai mult confort. Practic, cu cat o saltea este mai inalta, cu atat va creste nivelul fermitatii, aspectul, durabilitatea si eficienta. In cazul saltelelor pentru copii, o grosime de 8-10 cm este ideala pentru a sustine adecvat corpul celui mic in timpul somnului.

 

Fermitate

Nivelul de fermitate al unei saltele conteaza foarte mult pentru oricine, deopotriva pentru adulti, copii sau bebelusi. Exista trei niveluri de fermitate pentru saltele:

– Saltele de pat cu fermitate mica (saltele moi, in care te afunzi)

– Saltele cu fermitate medie

– Saltele tari (sustinere foarte eficienta)

 

Pentru bebelusi si pentru copii sunt recomandate saltelele cu fermitate medie, tocmai pentru a le oferi acestora confort si siguranta. La nevoie, pentru un suport cat mai bun, poti opta si pentru perne pentru bebelusi special create astfel incat sa protejeze si sa sustina capul micutilor.

 

Densitatea va fi caracteristica de baza in ceea ce priveste fermitatea. Densitatea se masoara in kilograme/m³ si de aici rezulta urmatoarele: cu cat este mai densa salteaua, cu atat este mai buna (este un criteriu care se aplica la cele Memory Foam si cele cu spuma de poliuretan); altfel spus, densitatea mai mica inseamna mai mult aer, densitatea mai mare inseamna mai mult material (spuma) si deci si o fermitate mai ridicata; tine minte ca bebelusul nu are nevoie de o saltea moale, ci de una ferma care sa ii sustina adecvat corpul; alege deci o saltea cu densitate mare.

 

O densitate mare se intalneste la spuma de poliuretan, deci saltelele au o fermitate buna, intre 20 – 25 kg/m³. De asemenea o densitate mare se intalneste la spuma de memorie (care implica mai multa materie prima in compozitie) si anume de 50 kg/m³.

 

Ventilatie

Ventilatia depinde de materialul din care este realizata salteaua, pentru ca, spre exemplu, in cazul unei saltele cu arcuri posibilitatea de ventilare va fi mai mare decat in cazul saltelelor de pat din spuma poliuretanica. Practic, cu cat materialul este mai dens, cu atat ventilatia se va face cu o oarecare dificultate.

 

Rezistenta la apa

In general saltelele nu sunt tocmai rezistente la apa, dar folosirea unei huse impermeabile poate ajuta in acest sens. Astfel, protectiile impermeabilizeaza suprafata, iar in plus ele pot fi spalate si uscate, oferind confort si protectie pentru mult timp.

 

Durata de folosire

Durata medie de folosire a saltelelor este de circa 10 ani. Desi in cazul copiilor si a bebelusilor s-ar putea spune ca saltelele pentru acestia nu sunt la fel de durabile tocmai pentru ca sunt extrem de folosite, in realitate ele sunt deosebit de rezistente, tocmai pentru ca sunt realizate astfel incat sa acopere nevoile de confort si durabilitate.

 

Cost

Costurile saltelelor depind in cea mai mare masura de materiale si de tipul acestora. Atunci cand alegi modele de saltele pentru bebelusi este indicat sa aloci un buget suficient de mare, insa nu exagerat, pentru ca in definitiv vei investi in confortul copilului tau.

 

Certificari

Din dorinta unor vanzari cat mai ridicate, producatorii pot promite saltele organice pentru bebelusi, insa modalitatea cea mai simpla de verificare este prezenta certificarii Oeko-Tex STANDARD 100 (valabila la nivel mondial, pe care si saltelele Somnart o detin); aceasta eticheta iti arata ca produsul a fost testat pentru substante nocive, prin urmare salteaua este inofensiva, iar la fabricarea ei nu au fost folosite substante precum metale grele sau vopseluri.

 

Este o saltea din spuma de memorie buna pentru bebelusul meu?

Cel mai probabil ai auzit de popularele saltele din spuma de memorie (Memory Foam) si poate chiar ai si tu una pentru patul vostru matrimonial. Daca te intrebi daca aceasta este buna pentru un bebelus, raspunsul este DA!

 

Avantajele saltelei din spuma de memorie pentru bebelus

  • are pret accesibil;
  • asigura in acelasi timp confort si suport corect al corpului celui mic;
  • este prietenoasa cu mediul inconjurator;
  • prezinta durabilitate (fara modificarea proprietatilor);
  • este usoara;
  • are o structura aerisita care permite evaporarea umezelii si reglarea termica;
  • poate prezenta o husa impermeabila, lucru care o face usor de intretinut;

Nota: Salteaua Memory Foam pentru bebelusi (la fel ca si cea pentru adulti) poate avea mai multe straturi, pentru a se obtine confortul si sustinerea adecvate. Mai precis:

  • stratul de baza este din spuma de poliuretan – are rolul de a asigura baza solida pentru un suport corect al corpului;
  • stratul superior este din spuma de memorie (Memory Foam) – pentru a se adapta formei copului si a-i oferi confort pe toata durata somnului;

 

Recomandarea noastra este salteaua pentru bebelusi Somnart Memory Impermeabila. Aceasta iti ofera urmatoarele avantaje:

  • ofera suport corect pentru corp;
  • are husa detasabila;
  • isi pastreaza forma pentru o perioada lunga de timp;
  • stratul superior de spuma de memorie are densitate de 50 kg/m³;
  • are 10 cm inaltime;
  • detine certificare Oeko-Tex Standard 100 pentru absenta substantelor periculoase.

 

 

Pot sa folosesc o saltea second-hand pentru bebelus?

Este cunoscut faptul ca un copil creste repede si ca multe dintre lucrurile cumparate acestuia au o durata scurta de viata. Prin urmare, poate aparea foarte usor intrebarea daca merita investitia intr-un produs nou. In plus, daca ai frati sau prieteni care au copii mici, stii ca primesti multe lucruri de la ei.

 

Cu toate acestea, chiar daca o sumedenie de obiecte se preteaza folosirii in regim de second-hand pentru bebelusi, salteaua NU este unul dintre ele. Gandeste-te la cate ore va petrece copilul tau dormind, prin urmare este absolut necesar sa fie o saltea sigura, curata, care sa ofere sustinere.

In plus, o saltea second hand va avea urmatoarele caracteristici:

  • o saltea veche poate avea mucegai, bacterii si acarieni;
  • chiar daca o saltea second-hand pare curata si in stare foarte buna, in interior se pot ascunde diverse microorganisme vii;
  • bebelusul tau are nevoie de o saltea ferma pentru a putea dormi, astfel incat sa se poata misca usor si sa respire fara a se cufunda intr-o suprafata moale, lasata.

Ideal ar fi sa ai o saltea noua pentru cel de-al doilea copil, asadar sa nu fie reutilizata cea a fratelui mai mare. Cea mai buna saltea pentru copii respecta aceleasi principii de baza: sustinere corespunzatoare si confort. Opteaza pentru una cu husa impermeabila sau hipoalergenica (care nu favorizeaza prezenta acarienilor, a ciupercilor si bacteriilor).

 

Cum sa creez un spatiu sigur de dormit pentru bebelusul meu?

Cand vine vorba de patutul bebelusului tau este important sa ii oferi siguranta si confort. Chiar daca a primit o multitudine de jucarii din plus, este important sa stii ce ai voie sa pui in patutul bebelusului. Astfel, in continuarea acestui articol am considerat important sa iti prezentam regulile de baza pentru a-i oferi celui mic un somn in deplina siguranta.

 

  1. Patutul bebelusului trebuie sa ramana cat mai gol – tot ce are nevoie este o saltea si un cearceaf. Prin urmare nu aseza jucarii de plus, nici patura sau plapuma nu este necesara ca masura de invelire a copilului. Poti folosi paturi pentru bebelusi pentru acoperirea patului (cearsafului), pe timpul zilei, pentru a pune bebelusul direct pe aceasta sau atunci cand bebelusul nu se afla in el.

 

Bebelusul nu are nevoie de perna pana cand nu isi sustine singur capul. Atunci cand deja s-a facut mai mare, alege o perna special conceputa pentru bebelusi, cu o forma antisufocare. Pentru confort foloseste un sac de dormit special pentru bebelusi. O piesa utila este suportul de siguranta pentru bebelusi, gandit ca cel mic sa nu se loveasca de marginile patului.

 

  1. Verifica spatiul din apropierea patutului – ai fi surprins de cat de sus poate micutul tau sa ajunga pentru a apuca lucruri; acorda-ti cateva minute pentru a verifica tot ce se afla in jurul patutului, obiecte pe care le poate prinde sau pe care le poate folosi pentru a urca din patut (perdea, cabluri, piese de mobilier pe care se poate urca).

 

  1. Regleaza somiera patutului pe masura ce bebelusul creste – odata ce bebelusul stie sa se ridice in picioare, asigura-te ca somiera este la setarea cea mai de jos; de la 5-6 luni poti incepe sa faci modificarea inaltimii la care este situata salteaua.

 

Intrebari Frecvente

 

Sunt saltelele sigure pentru bebelusi?

Desigur. O saltea pentru bebelusi este o necesitate, iar aleasa asa cum trebuie, ea va fi sigura pentru bebelus.

 

Cat de groasa ar trebui sa fie salteaua unui bebelus?

Pentru ca o saltea sa asigure sustinerea corecta a copilului si sa ii ofere acestuia confort, este nevoie de o grosime de circa 8-10 cm.

 

Au nevoie bebelusii de o saltea ferma?

Da. Corpul unui copil se dezvolta rapid in primii ani de viata, mai ales la nivelul sistemului osos si muscular. Alegerea unei saltele potrivite asigura un somn odihnitor, dar si un suport potrivit pentru mentinerea unei pozitii ergonomice in timpul somnului.

 

Ce fel de saltea este cea mai buna pentru bebelus?

In general este recomandat sa optezi pentru saltele cu fermitate medie, din spuma poliuretanica sau din fibre de cocos, cu husa de protectie tratata cu aloe vera sau din microfibra ori bumbac.

 

Care saltea pentru patut este cea mai sigura?

Orice saltea poate fi sigura cata vreme aceasta este integra si nu prezinta gauri, goluri sau deformari. Poti alege salteaua avand in vedere dimensiunile patului, iar in acest fel salteaua va oferi confort si siguranta.

 

Este salteaua cu arcuri sau spuma mai buna pentru bebelusi?

Salteaua cu arcuri poate fi o optiune buna pentru bebelusi, cata vreme aceasta are un numar suficient de arcuri si o dispunere eficienta a acestora, care sa ofere sustinere potrivita corpului micutului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *