Culori în dormitor – Cum le alegi și cum îți influențează starea?

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/bedroom-furniture-set-2029694/

 

Dacă te afli în plin proces de amenajare sau renovare a locuinței, atunci este important să nu treci cu rapiditate peste alegerea culorilor. Acestea îți influențează starea de spirit, altfel spus, au un impact puternic asupra modului în care te simți în acea cameră.

Majoritatea persoanelor aleg culori calme și liniștitoare în dormitor, pentru a încuraja o bună odihnă și relaxare și a elimina starea de anxietate sau stresul. Astfel, pe lângă atenția acordată unei saltele confortabile sau a unei perne potrivite, implementează o schemă de culori, adoptată cu ajutorul lavabilei, a obiectelor decorative sau a așternuturilor. 

Dar nu toată lumea caută culorile relaxante. Starea de bună dispoziție, energie și vioiciune, poate fi de asemenea luată în considerare în spațiul din dormitor. Dacă și tu vrei ca starea pozitivă să înceapă încă de dimineață și să o păstrezi pentru întreaga zi, psihologia culorilor îți vine în ajutor. În acest articol îți dezvăluim ce tonuri de culoare să folosești pentru a induce starea de dispoziție dorită.

 

Care sunt cele mai bune culori pentru dormitor (care încurajează somnul)?

Culorile care ne înconjoară influențează în mod diferit comportamentul și dispoziția noastră. Cu ajutorul lor poți crea spațiul ideal în dormitor, inclusiv să favorizezi somnul. Dacă te întrebai ce tonuri de culoare să folosești pentru a te odihni bine, iată-le prezentate în continuare:

Albastru pal

Nuanțele deschise de albastru sunt considerate favorabile pentru un somn bun. Ele creează sentimentul de liniște, calm, relaxare și pot preveni coșmarurile. Tonurile saturate, precum bleu, creează atât senzația de spațiu mai mare pentru încăpere, dar oferă și efectul de somnolență, relaxând sistemul nervos. Se spune că tonurile deschise de albastru încetinesc ritmul cardiac și chiar reduc tensiunea arterială, ceea ce este ideal pentru un loc destinat relaxării.

Galben deschis

Evită galbenul pur, culoarea primară. Optează pentru tonuri deschise de galben, care imprimă camerei căldură și un aer cald, reconfortant.

Ține cont că nuanțele de galben se potrivesc foarte bine cu tonurile de gri, astfel că poți adopta cu succes această combinație în dormitor.

Verde deschis

Este o nuanță excelentă pentru camera în care te odihnești, fiindcă are atât elemente calde, cât și reci. Verdele deschis este plăcut și semnifică confort și relaxare, oferind în același timp și o stare de seninătate și mulțumire.

Argintiu

Este o culoare care sugerează luxul, în plus induce somnul și te poate ajuta să adormi mai repede.

Pentru cei dornici să aibă argintiu în camera lor, acesta poate fi adoptat cu ușurință, în special cu ajutorul obiectelor decorative sau a unei cuverturi matlasate.

Sursă foto: https://www.pexels.com/photo/white-and-silver-table-lamp-1176516/

Oranj deschis

O altă tonalitate de culoare pe care o poți adopta pentru a te simți relaxat și confortabil în dormitor, este oranjul, însă tonurile deschise. Oranjul pal ajută și la digestie, calmând un stomac supărat și pregătind corpul pentru somn.

Ce culori să evit în dormitor pentru un somn bun?

Dacă respecți spațiul din dormitor pentru somn, ai renunțat să îți instalezi aici televizorul sau masa de lucru, înseamnă că vrei să eviți și culorile care ar putea să îți disturbe starea de calm și somn. Iată mai jos ce culori să NU adopți în dormitor:

  • violetul  – nuanțele închise sunt complet de evitat dacă vrei ca în dormitor să fie indusă starea de somn; 
  • roșul – inspiră pasiune, dragoste, energie, stimulează la acțiune și determină o creștere a tensiunii arteriale; ferește-te de el dacă îți dorești o atmosferă liniștită de somn;
  • maro – creează o atmosferă mohorâtă și este asociat cu tristețea, nefiind deloc o culoare potrivită pentru somn;

Ține cont că nuanțele pale vor fi întotdeauna câștigătoare pentru un dormitor care favorizează o bună odihnă, în detrimentul tonurilor pure – culorile primare: roșu, galben, albastru. De asemenea, se recomandă ca finisajul să fie mat și nu lucios, tocmai pentru a face culoarea să pară mai moale.

Care este culoarea potrivită pentru mine?

Efectul pe care vrei să îl obții este în cele din urmă o preferință personală. Astfel, nu vei adopta tonurile deschise de albastru, dacă ție nu îți place această culoare. În plus, poate vrei ca starea indusă în dormitor să fie una de bună dispoziție ori romantism. Îți prezentăm în continuare și alte sugestii cromatice:

  • romantism – ai ghicit, roșul este culoarea care oferă pasiune și căldură în spațiul camerei tale! în cultura chineză roșul înseamnă noroc și fericire, în India este culoarea căsătoriei, iar în cultura occidentală simbolizează dragostea și romantismul; își recomandăm și articolul nostru de blog: Dormitor Feng Shui: elemente esențiale și beneficii; trebuie să știi că roșul este o culoare foarte puternică, pe care dacă alegi să o adopți în dormitor, va trebui să o faci în cantități mici; în plus, dacă ți se pare o culoare prea îndrăzneață, află că romantismul în dormitor îl poți induce și cu următoarele nuanțe: roz prăfuit, alb cremos, maro taupe (are în compoziție gri și maro);
  • pozitivitate – galbenul este culoarea care te ajută pentru o bună dispozitie; prin urmare, dacă iubești culorile îndrăznețe, îți dorești să ai energie, optează pentru galben; ține cont că nu trebuie să vopsești toți pereții în galben, este suficient un singur perete de accent;
  • calmitate – dacă vrei să te deconectezi imediat de grijiile de la job, stresul să fie pe cât posibil diminuat, atunci optează pentru tonurile deschise de gri; în plus, pentru că este o nuanță neutră, este și foarte ușor de asortat;

Tu ce stare vrei să obții cu ajutorul culorilor la tine în dormitor? Dacă te confrunți cu tulburări de somn, este important să acorzi atenție și altor factori de mediu, precum lumina, zgomotul sau temperatura.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.