Ce Este Insomnia Cronica si Cum o Poti Trata? Cauze, Simptome, Tipuri

Insomnia este o problema care afecteaza din ce in ce mai multe persoane, iar cauzele care conduc la aparitia acesteia sunt multiple. Stresul cotidian, un ritm circadian decalat, anxietatea, depresia si un stil de viata dezordonat pot determina aparitia insomniei. Atunci cand vorbim de insomnie pe termen lung, cu afectarea calitatii somnului si a activitatilor zilnice, inseamna ca afectiunea s-a transformat in insomnie cronica.

 

Fiecare individ este unic, iar in functie de varsta, sex sau ocupatie, pot fi definite si intervalele de somn de care ar trebui ca acesta sa beneficieze. Astfel, programul unui om, de-a lungul stadiilor de varsta este aproximativ acesta:

  • bebeluși (0-2 ani)- circa 10-14 ore de somn, cu cicluri circadiene destul de slab definite, mai ales in primele luni de viata.
  • copii (2-12 ani)- circa 8-12 ore de somn
  • adolescenti (12-18 ani)- circa 8-10 ore de somn pe noapte
  • adulti si varstnici- circa 8-10 ore de somn

 

Somnul- caracteristici si particularitati ale ciclurilor de somn

 

Un somn agitat va fi specific persoanelor care sufera de insomnii, iar diferenta dintre acesta si un somn sanatos se vede in actiunile si in starea de spirit a fiecarei persoane in parte. Pentru a intelege cat mai bine insomnia, este recomandat sa analizam ciclurile și fazele somnului.

 

Somnul este definit de trei etape, la care se adauga si REM (rapid eye movement). Teoretic, un ciclu complet de somn dureaza circa 90-100 minute, cu trecere prin fiecare etapa si REM. Primele trei etape ale somnului sunt nonREM, iar ciclul de somn se incheie cu miscarea rapida a ochilor, adica somnul rem.

 

Un adult ar trebui să doarmă cel putin opt ore pe noapte, iar cele mai bune ore de somn sunt in jurul orei 22:00- 22:30. Specialistii ne recomanda sa nu avem contact cu ecranele cu cateva ore inainte de culcare (TV, tableta sau telefon) si nici sa nu ne obosim mintea, ci sa evitam gandurile stresante.

 

Simptomele insomniei cronice

 

Insomnia cronica afecteaza calitatea vietii, iar lipsa somnului poate cauza un nivel mai redus de concentrare.

 

Insomnia cronica se manifesta prin tulburari de somn care apar cel putin trei nopti pe saptamana si dureaza minim trei luni (uneori se poate intinde pe perioade lungi, de ani la rand). Simptomele insomniei cronice pot fi:

  • dificultatea de a adormi
  • trezitul brusc noaptea, fara posibilitatea de a adormi la loc
  • trezitul mai devreme decat la ora dorita
  • somnolenta in timpul zilei sau oboseala
  • lipsa calitatii somnului (stare de oboseala dupa o noapte dormita)
  • schimbari radicale de dispozitie (iritabilitate, depresie, anxietate)
  • dificultate de concentrare si pierderi de memorie
  • lipsa de coordonare, cresterea sanselor de a gresi in activitati curente
  • dificultate de socializare
  • ingrijorare foarte mare cu privire la starea de insomnie, anxietate, depresie.

 

Cauzele insomniei cronice

 

Cel mai adesea insomnia este pusa pe seama stresului zilnic, insa acesta poate fi cauzat, deloc surprinzator, chiar de lipsa somnului. Practic, daca o persoana nu doarme mai multe zile la rand, acest lucru poate influenta organismul, care devine astfel stresat ca urmare a privarii de odihna.

 

Pe de alta parte calitatea somnului depinde foarte mult si de amenajarea spatiului de dormit. Mobilierul, asternuturile, pernele, salteaua sau lumina, fiecare dintre aceste elemente contribuie la o odihna potrivita.

 

Alegerea unei saltele cu fermitate medie te poate ajuta sa te bucuri de un somn odihnitor, eliminand in acest fel cei mai multi dintre factorii de risc ai insomniei. O saltea potrivita te poate ajuta sa atenuezi apneea in somn si alte afectiuni care iti pot afectarea starea de bine.

 

De asemenea, consumul de substante energizante si stimulanti precum cafeaua sau ceaiul negru pot conduce la insomnie, dar si unele medicamente pot influenta somnul.

 

Tipuri de insomnie

 

Cand orele tarzii in noapte te prind treaz, faci eforturi ca a doua zi la serviciu sa iti duci task-urile la bun sfarsit, inseamna ca insomnia iti creeaza probleme si esti in cautarea unei solutii. Oboseala, energia scazuta, dificultatea de concentrare, tulburarile de dispozitie si scaderea performantei la locul de munca sunt simptome ale insomniei. In functie de durata si frecventa cu care apare, insomnia poate fi:

  • temporara sau de scurta durata- este o insomnie pe termen scurt care dureaza la nivel de o noapte la cateva zile
  • insomnie acuta, care poate dura de la o noapte la cateva saptamani;
  • insomnie cronica sau de lunga durata, atunci cand persoana are insomnie cel putin trei nopti pe saptamana timp de trei luni sau mai mult;

 

Diagnostic

 

Efectele insomniei se resimt la nivelul activitatilor noastre zilnice, astfel ca diagnosticul este deosebit de important sa fie stabilit in timp util. Diagnosticul implica vizita la medicul de familie si eventual la un cabinet psihologic pentru evaluarea cauzelor.

 

Remedii la domiciliu pentru insomnia cronica

 

Insomnia cronica poate fi ameliorata, iar in acest sens exista cateva remedii care te pot ajuta. Primul pas este sa asiguri camerei in care dormi o temperatura cat mai potrivita. In general este recomandat sa pastrezi in interiorul camerei de somn o temperatura de maxim 24 de grade Celsius, astfel incat sa nu resimti nici frigul, dar nici caldura excesiva.

 

Pe de alta parte, o saltea confortabila si o perna care sa iti sustina capul in mod corect te pot ajuta sa te bucuri de o binemeritata odihna. Nu uita de activitatea fizica, pentru ca si aceasta te poate ajuta sa iti pregatesti in mod corect organismul pentru somn.

 

Cum tratezi insomnia cronica?

 

Cel mai probabil te feresti de factorii perturbatori principali ai somnului, precum consumul de cofeina si alcool seara. Daca problemele cu somnul persista, desi ai incercat sa te relaxezi si sa te obosesti pentru a adormi, iata mai jos cateva sfaturi pentru a trata insomnia cronica:

 

Consulta un terapeut

Cu cat te lupti mai mult impotriva insomniei, cu cat iti faci mai multe griji, cu atat mai mult acest fapt creeaza starea de insomnie. Un psihoterapeut te va ajuta sa identifici factorii care favorizeaza aparitia insomniei (stil dezorganizat de viata, stres prelungit, depresie). De multe ori cauza insomniei este de ordin psihologic, astfel ca o sedinta pe saptamana cu un psiholog te va ajuta ca in timp sa iti imbunatatesti calitatea somnului.

 

Creeaza un mediu de dormit confortabil

Temperatura, iluminatul si zgomotul trebuie controlate pentru ca tu sa poti adormi si sa nu te trezesti peste noapte. Nu lucra la laptop in pat, dar nici in dormitor, nu folosi smartphone-ul, obiectivul este ca dormitorul sa fie asociat cu somnul, astfel creierul si corpul sa obtina un semnal puternic ca este momentul sa adormi cand ai intrat aici.

 

Investeste intr-o perna si o saltea noua

Imbunatatirea somnului vine si cu ajutorul unei perne si a unei saltele bune. Daca iti place sa dormi pe o parte, alege o perna care sa iti sprijine capul, gatul si umarul in mod confortabil. Asaza o perna intre genunchi pentru a-ti mentine coloana aliniata in mod natural. O perna cu spuma de memorie, ergonomica si tratata cu Aloe Vera poate fi ideala pentru un somn bun. Aceasta ia forma capului, sustine coloana, iar tesatura cu adaos de Aloe Vera te ajuta sa te relaxezi.

 

Salteaua are de asemenea un rol important pentru calitatea somnului. Un produs de calitate elimina punctele de presiune si mentine fiecare parte a corpului in pozitia corecta pe toata durata noptii. Salteaua de pat Somnart cu 7 zone de confort si lavanda este ideala pentru orice pozitie de dormit, iar husa tratata cu lavanda are efect calmant, fiind ideala pentru un somn odihnitor.

 

Factori de risc

 

Insomniile pot aparea la orice varsta si pot afecta pe oricine, indiferent de sex. Totusi, exista cateva categorii de persoane care pot fi mai predispuse la aparitia acestor afectiuni:

  • femeile insarcinate – deoarece in perioada sarcinii nivelul de hormoni este crescut si pot aparea afectiuni care influenteaza somnul (cresterea in greutate, pozitii deficitare de somn, reflux sau sindromul picioarelor nelinistite)
  • persoanele in varsta
  • tinerii care nu au stabilita o rutina de somn
  • persoane expuse la niveluri ridicate de stres prin prisma muncii.

 

Cand sa consulti un doctor

Cand ai incercat o serie de bune practici pentru combaterea insomniei si nu au functionat, tratamentul medicamentos pe termen scurt (zile – saptamani) poate fi recomandat, ca de exemplu administrarea melatoninei.

 

Cel mai bine este sa discuti cu un medic inainte de a lua orice medicament sau supliment care sa te ajute sa dormi. In unele situatii, insomniile pot aparea si pe fondul unor probleme de sanatate sau ca urmare a unor afectiuni asociate.

 

Spre exemplu, sindromul picioarelor nelinistite este foarte frecvent in randul femeilor insarcinate, iar senzatia usor neplacuta la nivelul membrelor inferioare poate afecta calitatea somnului. Este necesar ca in acel caz sa soliciti ajutor din partea medicilor, pentru ca este necesara observarea intregului tablou clinic si nu doar a efectelor.

 

Ne confruntam foarte mult cu stres, de cele mai multe ori din cauza jobului. Este important sa pui prioritara starea ta de sanatate si sa elimini pe cat de mult posibil factorii declansatori ai stresului. Nu te suprasolicita si nu sta peste program, pentru ca aceste lucruri contribuie la cresterea stresului si a anxietatii.

 

Adopta un stil de viata sanatos (inclusiv o dieta corespunzatoare), acorda atentie detaliilor precum o perna din spuma cu memorie sau o saltea noua si nu iti face griji in privinta insomniei pentru a nu alimenta de fapt aceasta stare.

 

Intrebari frecvente

 

Poti vindeca insomnia cronica?

Insomnia cronica poate fi ameliorata cu ajutorul unor elemente punctuale. Calitatea pernelor, a saltelelor sau a asternuturilor, temperatura interioara la nivelul camerei si evitarea ecranelor inainte de culcare pot fi factori care te pot ajuta sa te bucuri de un somn odihnitor.

 

Cat de grava este insomnia cronica?

Insomnia cardiaca afecteaza raspunsul organismului nostru la activitatile curente. Atunci cand suferi de insomnie cronica poate fi dificil sa te concentrezi chiar si la cele mai mici taskuri si poate fi greu sa ai un ritm de viata normal. In plus oboseala poate afecta buna functionare a organismului si starea curenta de bine.

 

Este insomnia cronica o boala psihica?

Nu toate cazurile de insomnie cronica pot conduce la ideea de boala psihica. Exista unele boli psihice sau fizice care se pot manifesta si prin insomnie. Este nevoie de o evaluare medicala pentru stabilirea cauzelor, astfel ca doar medicul poate face aceasta apreciere.

 

Ce declanseaza insomnia cronica?

Insomnia cronica are la baza un cumul de factori. In vreme ce o serie dintre acesti factori pot fi de natura fizica sau psihica, mosteniti sau dezvoltati pe parcrsul vietii, exista si situatii declansatoare care tin exclusiv de stilul de viata (lipsa rutinei de somn, stres ridicat etc.).

 

Ce ceai e bun pentru insomnie?

In general pentru insomnie sunt recomandate lichidele calde, cum ar fi laptele cu miere sau ceaiul. Ceaiul de tei este recunoscut pentru proprietatile sale calmante si pentru beneficiile pe care le aduce organismului mai ales in cazul insomniilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *