Sfatul profesionistului: Cum alegi pilota perfectă pentru tine

Una din cele mai plăcute senzații este aceea de căldură și moliciune perfectă pe care cea mai bună pilotă ți-o poate oferi. Un somn de calitate depinde destul de mult de o temperatură optimă, de un nivel de confort ridicat și de lipsa oricărui declanșator de alergii, iar pilota poate juca un rol important. Nici un dormitor nu este complet fără un pat și o saltea pe măsură, și nici un pat nu este complet fără o pilotă sub care să te înfofolești în zilele reci de iarnă, și în diminețile mohorâte de primăvară și toamnă.

Criterii și beneficii pentru alegerea unei pilote bune

  • Atunci când vrei să alegi cea mai bună pilotă nu trebuie să neglijezi indicele de căldură sau densitatea pilotei. Pentru a oferi informații cu privire la indicele termic, producătorii aleg diverse variante, în unele cazuri, pe specificațiile tehnice ale produsului indicele termic este redat prin cifre ce reprezintă gradul de căldură pe care îl oferă pilota: 1-2 pilota pentru vară, 3-4 pilota pentru primăvară-toamnă, 5 sau mai mare pentru pilotă de iarnă.
  • Densitatea pilotei este cantitatea de umplutură care este introdusă în pilotă, se măsoară cu g/mp aceasta fiind cea care stabilește indicele de căldură. Este o valoare care determină cât de cald o să îți fie sub plapumă în funcție de sezon. Cu cât e mai multă umplutură (puf, bambus, lână, nanofibră…), cu atât pilota ține mai cald și este mai potrivită pentru iarnă.
  • Cu o pilotă de calitate economisești bani pe termen lung. Aceasta va rezista mult timp fără să-și schimbe structura și aspectul și fără să se deterioreze, comparativ cu o pilotă ieftină care trebuie înlocuită după câteva sezoane. Pe o pilotă de calitate plătești un preț mai mare la început, însă pe termen lung va fi o achiziție bună pentru că rezistă mai mult timp și îți oferă un confort mult mai bun. O pilotă de calitate poate fi utilizată 8-10 ani fără să îți fie afectat confortul sau calitatea somnului și fără să se deterioreze atât la interior, cât și la exterior.
  • Dacă alegi o pilotă bună investești în sănătatea și confortul tău, vei avea un somn odihnitor, fără întreruperi din cauza fluctuațiilor de temperatură și nu vei transpira noaptea pentru că pilota permite o bună aerisire și elimină umezeala din fibre. 
  • O pilotă bună poate fi utilizată cu succes în toate anotimpurile anului pentru că permite o bună circulație a aerului și pentru că elimină umezeala din fibre. Pilotele pentru vara și iarnă sau pilotele 4 anotimpuri sunt special concepute pentru a face față diferențelor de climat și condiții dintre anotimpuri.

Pilote după tipul de umplutură

Umplutura pilotei este principalul aspect la care trebuie să te gândești înainte de a o alege, pentru că de umplutura ei depind ceilalți factori care definesc calitatea pilotei, gradul de confort, greutatea pilotei, indicele de căldură.

Pilote cu umplutură naturală

Pilotele cu umplutură naturală sunt mai apreciate pentru că sunt mai pufoase, mai plăcute la atingere și permit o mai bună circulație a aerului și prin urmare pielea ta va respira mai bine. În plus, pilotele cu umplutura naturală rezistă mult mai bine în timp față de cele cu umplutură sintetică.

  • Pilota cu umplutură din lână poate fi utilizată cu succes atât vara, cât și iarna. Lâna are proprietăți de termoreglare ceea ce o face potrivită pentru orice anotimp. Fibrele de lână sunt asemănătoare unui fagure de miere care captează milioane de buzunare de aer, acestea fiind cele care efectuează izolarea și care țin cald în iernile geroase. Această pilotă este perfectă și pentru verile caniculare pentru că are un alt sistem de “control al temperaturii“, care intră în funcțiune pe parcursul verii. Lâna poate absorbi vapori până la o treime din greutatea sa, fără să devină umedă și lipicioasă. Umezeala captată este redirecționată și eliminată de fibrele de lână în exterior și astfel umezeala produsă de corp nu rămâne pe corp sau în pilotă.

Avantajele pilotei cu lână: este o pilotă antialergică, se curăță ușor și rămâne curată mult timp, elimină foarte repede umezeala acumulată, este ignifugă – arde și se topește foarte greu, este potrivită atât pentru vară cât și pentru iarnă (pilotă patru anotimpuri).

Dezavantajele pilotei cu lână: este mult mai grea decât pilota din puf sau pene de gâscă, are un aspect mai plat și un preț mult mai mare decât cele sintetice.

  • Penele și puful de gâscă sunt potrivite pentru sezonul rece, pentru că mențin căldura și permit eliminarea transpirației. Pilota cu pene și puf de gâscă este una dintre cele mai bune pilote, asigură un confort termic excepțional, nu permite fluctuațiile de temperatură pe parcursul nopții, asigură o ventilație corespunzătoare a aerului și este perfectă pentru persoanele care transpiră excesiv, plus că este foarte ușoară. Cu cât procentajul de puf este mai mare față de cel de pene cu atât pilota izolează mai bine, este mai călduroasă și mai calitativă. Cea mai bună pilotă cu puf și pene de gâscă este aceea care are un procentaj de 100 % puf, dar pentru asta trebuie să plătit și prețul aferent.

Avantajele pilotei cu puf de gâscă: este foarte călduroasă, ușoară și pufoasă, atrage umezeala generată de corpul uman după care o elimină, izolează termic foarte bine, rezistă foarte mulți ani (peste 10 ani).

Dezavantajele pilotei cu puf de gâscă: necesită o curățare specială (nu se curăță acasă) și o aerisire periodica.

  • Bambusul este o fibră recunoscută pentru faptul că este deosebit de moale, se potrivește oricărui sezon, deoarece oferă căldură iarna și păstrează un mediu răcoros pe timpul verii. Pilota cu umplutură din bambus este preferata mămicilor pentru că este un material natural, sigur, cu proprietăți antibacteriene, antimicrobiene și este potrivită chiar și pentru cei mai sensibili copilași. 

Avantajele pilotei cu bambus: este ideală și pentru copii și pentru adulți, este o pilotă patru anotimpuri, antialergică, și foarte rezistentă.

Dezavantajele pilotei cu bambus: nu se curăță la fel de ușor că cea sintetică.

Pilote cu umplutură sintetică

Pilotele cu umplutură sintetică sunt mai practice pentru că se curăță și se întrețin mai ușor și au un preț mai mic comparativ cu pilotele cu umplutură naturală. În schimb, pilotele cu umplutură sintetică nu sunt la fel de călduroase, nu permit la fel de bine circulația aerului și nu păstrează la fel de bine o temperatură constantă. Pilota cu umplutură sintetică este o alternativă pentru oamenii mai practici, care sunt dispuși să înlocuiască pilota periodic și pentru care confortul unei curățări facile este mai important decât confortul unui somn odihnitor. Totuși, caracteristicile hypo-alergenice ale acestor pilote le transformă în cea mai bună opțiune pentru cei care suferă de diverse alergii. Dacă sunt tratate cu silicon, îți vor oferi o senzație de moliciune și finețe.

Există multe materiale sintetice cu care se pot umple pilotele, însa cea mai utilizată este nanofibra, care are fibre foarte mici ce imită puful de gâscă și care sunt foarte elastice, ceea ce duce la o calitate mai bună a pilotei.

Avantajele pilotei sintetice: prețul mai mic față de cele cu umplutură naturală, se curăță și se întreține mai ușor, este antialergică.

Dezavantajele pilotei sintetice: nu este la fel de rezistentă ca cele cu umplutură naturală, uneori dă senzația de încins și că nu poți respira.

Pilote după tipul de materiale care sunt utilizate pentru suprafața pilotei

Materialul exterior al pilotei, cel care intră în contact direct cu pielea ta, este foarte important pentru că și el influențează calitatea și durabilitatea pilotei și confortul tău. Cea mai bună pilotă pentru pat, la fel ca în cazul umpluturii, este aceea care este îmbrăcată într-un material natural.

  • Bumbacul – are drept avantaj calitatea fără egal a fibrelor, rezistă la sute de spălari și absoarbe umezeala, lăsand pielea să respire. 
  • Poliesterul – este o fibra sintetică, rezistentă în timp, însă stimulează creșterea temperaturii corpului.

Matlasarea pilotei

Compartimentarea pilotei este foarte importantă pentru că menține umplutura pilotei intactă și în același loc. Orice pilotă bună are multiple cusături care caseteaza sau compartimentează umplutura pilotei, formând astfel buzunare multiple pline cu umplutura pilotei. Prin acest procedeu producătorii de pilote se asigură că umplutura pilotei nu se plimbă pe toată suprafața pilotei sau, din contră, umplutura nu se strânge într-un colț al pilotei. Astfel, umplutura este împărțită și fixată în mod uniform în aceste buzunare, pe toata suprafața pilotei pentru a oferi același indice termic și pentru a rezista cât mai mult fără să se deterioreze. Cu cât sunt mai multe compartimente, cu atât mai rezistentă va fi pilota.

Pilote după densitatea umpluturii

Pe piață există pilote de vară, pilote de iarnă și cele mai populare, pilotele patru anotimpuri. Diferența dintre aceste pilote este data în principal de densitatea și grosimea pilotei și secundar, de tipul de umplutură.

Pilota de varăeste caracterizată printr-o densitate mică a umpluturii, sub 200 g/mp. Pilota de puf, ușoară și pufoasă cu o densitate de 180 g/mp este foarte confortabilă, iar că material exterior cu care se îmbracă pilota de vară trebuie ales obligatoriu bumbacul.

Pilota de iarnăare o densitate mai mare, 400 – 500 g/mp, și o poți alege în funcție de cât de frig este în casa ta, cât de geroase sunt iernile în zona ta, și cât de friguros ești. Dacă esti în zona de munte, iar în casa nu este foarte cald, alege o pilotă de iarnă cu densitate de 490g/mp, în schimb, dacă esti într-o zonă mai călduroasă, și în casa ai în permanență o temperatură plăcută, alege o pilotă de iarnă cu densitate de 380 – 410 g/mp. Cele mai indicate materiale pentru o pilotă de iarnă sunt lâna și puful de gâscă pentru că sunt cele mai călduroase și oferă cel mai mare indice termic.

Pilota patru anotimpurieste ideală pentru că îți oferă beneficiile a două pilote (de vară și de iarnă) într-o singură pilotă. Pilota patru anotimpuri formată din 2 pilote este gândită astfel încât să acopere tot anul nevoile. O pilotă este de vară și are o densitate între 120 – 200 g/mp, iar a doua pilotă este mai groasă, potrivită pentru toamnă și primăvară, și are o densitate între 200 – 300 g/mp. Iar pentru a beneficia de o pilotă groasă, tot ce trebuie să faci este să unești cele două pilote (cu sistemul de prindere din capete) și obții o pilotă de iarnă perfectă, cu densitatea formată din densitatea celor două pilote alese.

Investiția într-o pilotă de pat îți va asigura un somn odihnitor și plăcut. Consultă gama de produse Somnart și alege o pilotă 4 anotimpuri, pe care nu va trebui să o schimbi la încheierea sezonului, iar dacă vrei să dai o notă de culoare camerei, optează pentru pilotele cu imprimeu. Dacă ești alergic la acarieni, ia în considerare o pilotă antialergică. Acestea sunt de obicei supuse unui tratament care previne apariția acarienilor și îi împiedică să pătrundă prin țesătura pilotei sau să se reproducă. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.