Ghidul profesionistului: Cum să cureți și să întreții corect salteaua

Pentru ca sănătatea familiei să fie sigură trebuiesc păstrate și respectate câteva măsuri de curățenie și igienă la nivelul locuinței. Foarte important este să avem o saltea de pat curată și igienizată pentru că petrecem aproape o treime din zi în pat, iar un somn odihnitor depinde într-o mare măsură de această saltea și de cum o întreținem. Pe cât de important este să alegi o saltea de bună calitate, pe atât de mult contează felul în care o întreții, pentru că o utilizare neadecvată poate să-i scadă drastic durata de viață și să ducă la pierderea calităților.

Instrucțiuni generale de întreţinere şi de curăţare a saltelei

O saltea de pat bine îngrijită va asigura mai mult confort, o odihnă mai bună și vise plăcute.

 • De cele mai multe ori saltelele de pat sunt însoțite de specificații amănunțite, precum structura, gradul de fermitate, greutatea maximă pe care o pot suporta, ce tip de somieră este recomandat sau chiar stilul de dormit pentru care sunt adecvate. Ține cont de toate aceste sfaturi în utilizare.
 • Pentru o întreținere corespunzătoare trebuie ca salteaua și somiera să fie instalate corect. Salteaua trebuie să stea pe o suprafață dreaptă și orizontală, neînclinată, pentru a nu se deforma. Dacă somiera este defectă și salteaua nu se sprijină corespunzător, se curbează sau nu este aerisită corect și poate mucegăi mai ușor.
 • Trebuiesc respectate instrucțiunile și recomandările producătorului pentru întreținerea saltelei și nu trebuie îndepărtată eticheta pentru că informațiile de pe ea îi identifică caracteristicile.
 • Nu trebuie să îngrijoreze „mirosul de fabrică” al unei saltele noi, pentru că se scapă ușor de el după ce este aspirată și aerisită bine.
 • O protecție este un strat de material pe fața saltelei, care absoarbe transpirația, apără salteaua de bacterii, umezeală și acarieni, preluând murdăria, praful și particulele de piele acumulate, împiedicându-le să ajungă pe saltea. O astfel de protecție mărește durata de utilizare a saltelei. Majoritatea huselor saltelelor Somnart au un sistem de închidere cu fermoar, adică sunt detașabile, fiind ușor de spălat la mașină.
 • Tot pentru a o proteja se poate folosi o saltea topper fixată deasupra saltelei, confortul crescând imediat. Topperul are viața mai scurtă decât o saltea și va trebui înlocuit mai des decât aceasta.

Cum să îngrijim corect o saltea de pat

 • Praful, particulele de piele, acarienii acumulaţi în saltea se pot îndepărta prin aspirare. Aspiră salteaua cu regularitate, cam de 5 sau 6 ori pe an, pentru a avea o saltea curată, fără praf și acarieni, folosește aspiratorul pe toată suprafața saltelei, pentru a îndepărta praful din interiorul acesteia.
 • Este important să întorci salteaua la fiecare 3 luni, de pe o parte pe alta, și cu partea de sus în jos, pentru ca acest lucru poate împiedica salteaua să își schimbe forma după anatomia persoanei care o folosește. 
 • Aerisirea patului în fiecare dimineață este o modalitate de a scăpa de acarienii de praf sau cel puțin de a-i limita. Cam o data pe an e foarte important să folosești un aspirator cu abur pentru a curăța salteaua. Aspiră bine salteaua, inclusiv pe la pliuri, astfel murdăria, praful și părul animalelor de companie vor fi îndepărtate.
 • Nu așeza salteaua pe o suprafață care nu îi permite aerisirea. Neventilată și de dedesubt, umezeala nu poate fi eliminată și este pericol de apariția mucegaiului. Neaerisirea periodică favorizează și dezvoltarea acarienilor. Când se aerisește, salteaua se ține goală, fără așternut.
 • Lasă salteaua de pat neacoperită în timpul zilei și renunță la cuverturile de pat, astfel încât umezeala din timpul nopții să fie eliminată și salteaua să se zvânte.
 • Nu spăla, nu folosi aspiratorul cu injecţie-extracţie, nu călca, nu usca folosind un uscător electric. Dacă salteaua a fost udată, șterge imediat cu o cârpă umedă, apoi cu una uscată și lasă salteaua să se usuce în aer liber, dar nu în lumină solară directă. Verifică periodic stadiul în care se află.
 • Nu folosi pentru eliminarea petelor de pe saltea altceva decât săpun normal și un burete ușor umed. Îndepărtează pata prin tamponare, nu prin frecare. Nu aplica o cantitate prea mare de apă, pentru că aceasta va favoriza formarea mucegaiului. După ce ai eliminat pata, lasă salteaua să se usuce înainte de a face patul.
 • Pentru a igieniza și curăța în profunzime o saltea, este indicat să presari peste aceasta bicarbonat de sodiu, care elimină grăsimea, murdaria, absoarbe mirosurile neplăcute și umiditatea. Pentru a da un miros plăcut saltelei, poți combina bicarbonatul de sodiu cu 20 de picături de ulei esențial de rozmarin, eucalipt, lavandă sau mentă. Lasă bicarbonatul de sodiu să acționeze aproximativ o oră, după care aspiră bine salteaua, apoi curăț-o cu un servețel umed pentru a îndepărta bicarbonatul de sodiu.

Scapă de petele de pe saltea

 • Petele de sânge sau de urină de la animalele de companie se șterg cu un detergent organic, pentru a descompune proteinele, respectiv acidul uric din țesătură. Nu folosi apă caldă pentru că va dizolva murdăria și o va ajuta să intre mai adânc în țesătură.
 • Amestecă o parte apă rece cu două părţi bicarbonat de sodiu şi tamponează zona cu pata. După ce clăteşti bine locul, lasă să se usuce bine pentru a te asigura că nu rămâne umezeală în saltea.
 • Petele de urină şi mirosurile neplăcute se scot cu bicarbonat, oţet şi apă, dar şi folosind un detergent cu bicarbonat pentru suprafeţe poate fi foarte util.
 • Dacă salteaua a mucegăit, trebuie să o laşi câteva zile să se usuce la soare. Poţi grăbi procesul cu o aerotermă, dar ai mare grijă să nu se supraîncălzească ţesătura. Amestecă alcool cu apă călduţă şi foloseşte un pulverizator pentru întreaga suprafaţă. Lasă să se usuce bine, apoi mai poţi folosi şi un dezinfectant obişnuit, cum ar fi spirtul medicinal, amestecat cu apă.

Observații

Este recomandat ca salteaua să fie schimbată la 8 – 10 ani deoarece folosirea îndelungată ajunge să o deterioreze inevitabil. În plus, în timp, orice saltea acumulează praf și resturi organice. Tasarea umpluturilor elastice și pierderea elasticităților, ca urmare a uzurii într-o utilizare de durată, vor reduce capacitatea saltelei de a oferi un suport corespunzător corpului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.