De ce ar trebui să alegi un topper pentru un somn mai sănătos?

Achiziționarea unei saltele de calitate îți poate schimba radical calitatea somnului și îți aduce îmbunătățiri în ceea ce privește odihna și sănătatea. Un topper este o saltea adițională, cu o grosime între 4 – 10 cm, care se așază peste salteaua obișnuită pentru mai mult confort. Este alegerea perfectă dacă îți dorești să dormi pe o textură mai confortabilă, care să-ți regleze temperatura corporală, protejându-ți, în același timp, salteaua de bază.

Topperul este un suport în plus, care aduce numeroase beneficii de care trebuie să ții cont pentru a avea un somn odihnitor și sănătos. Uneori sunt confundate cu protecția pentru saltea, deși sunt produse complet diferite: topper-ul are o umplutură din spumă, lână, pene, fibre siliconizate sau latex, care oferă suport suplimentar în timpul somnului, pe când protecția nu este altceva decât un strat de material, de obicei bumbac, care apără salteaua de umezeală, bacterii și acarieni. Acest dispozitiv ortopedic se așează deasupra canapelei, fixându-l cu suporturi speciale pentru a preveni deplasarea. 

Beneficiile unui topper

Beneficiile unui topper sunt date de materialul, grosimea și calitatea acestuia. Un topper de calitate trebuie să își păstreze forma, să nu se turtească, să ofere o suprafață lină, să regleze temperatura corpului, să reducă punctele de presiune, să necesite o întreținere minimă. Materialele din care poate fi fabricat un topper pot fi, în ordinea calității și a durabilității: latex, memory foam, lână, puf, bumbac și poliester, burete. 

Principalul avantaj al acestuia este că poate fi așezat pe orice fel de suprafețe precum saltelele noi sau saltelele vechi, canapelele dure ori chiar direct pe podea. În toate cazurile topperul ameliorează cu succes disconfortul creat de suprafața pe care te odihnești, iar mai mult decât atât, va reuși să mărească în mod considerabil durata de utilizare a unei saltele.

  • Oferă un confort suplimentar

Dacă salteaua ta este prea fermă sau dacă ai început să suferi de dureri de spate și simți nevoia să dormi pe o suprafață mai moale, poți adăuga saltelei tale un topper cu umplutură din spumă vâscoelastică. Aceasta te va ajuta să-ți menții o poziție corectă în timpul somnului, fără să fii nevoit să investești într-o saltea nouă de pat. Un topper poate ameliora durerile lombare sau musculare, sprijinind coloana vertebrală în mod optim și oferind, în același timp, un bun confort termic. De aceea, topperul trebuie ales în funcție de umplutura interioară și de grosimea aferentă (spumă cu memorie, latex, microfibră, fibre siliconizate, wellness, ortopedic). 

Dacă patul ți se pare prea dur e recomandat să folosești un topper de pat din spumă memory foam care îți va asigura un confort sporit și o aliniere corectă a coloanei vertebrale, eliminând punctele de presiune de fiecare dată când îl vei utiliza. Dacă patul ți se pare prea moale, trebuie să alegi un topper de pat din spumă care are o densitate ridicată. Acest material îți va asigura o suprafață fermă și îți va oferi o poziție naturală a coloanei vertebrale de fiecare dată.

  • Un upgrade pentru salteaua ta

Dacă nu ești pe deplin mulțumit de salteaua ta, adaugă un topper și vei simți imediat îmbunătățiri. Practic un topper poate readuce la viață o saltea mai veche și mai ineficientă, dar pe care nu vrei sau nu-ți permiți să o schimbi deocamdată cu una nouă mai scumpă. Adaugă un topper și te vei simți ca și cum ai avea o saltea nouă.

  • Favorizează circulația aerului

Bazându-se pe o spumă cu o densitate înaltă, un topper de pat permite circulația aerului în interiorului saltelei eliminând astfel transpirația emisă de corp în timpul somnului.

  • Prelungește viața saltelei obișnuite

Achiziționarea unei saltele pentru pat de calitate ar trebui însoțită de procurarea unui topper, chiar dacă pare că este suficient să folosești o husă impermeabilă. În timp, contactul direct cu suprafața saltelei va schimba structura și densitatea acesteia, scurtându-i durata de viață. În plus, stratul suplimentar, indiferent de tipul de umplutură, va apăra salteaua de transpirația din timpul nopții. Husa topper-ului va putea fi spălată regulat la mașină, iar salteaua adițională, datorită dimensiunilor reduse, va putea fi aerisită cu ușurință.

  • Reglează temperatura corpului

Un topper din lână este ideal atunci când vrei să te bucuri de răcoare în timpul verii și de căldură iarna, pentru că acest tip de umplutură nu reține căldura corpului. Totuși, nu toate saltelele adiționale au acest efect. Modelele realizate din poliester, spumă poliuretanică standard sau cu memorie și latex sintetic, în lipsa unei tehnologii care să asigure un echilibru termic (canale de ventilație integrate în structură, care să permită aerului să circule prin materialul compact, sau insertia de gel de răcire, ce asigură dispersia căldurii corporale), pot crea disconfort în special în anotimpul cald și pot avea tendința să se supraîncălzească.

  • Poate fi folosit pe jumătate de pat

Dacă în cuplu, aveți nevoi și preferințe diferite în ce privește fermitatea și celelalte caracteristici ale saltelei de pat, situația poate fi destul de delicată. Topperul te poate ajuta să beneficiezi de două niveluri de fermitate și confort, în funcție de nevoile fiecăruia.

  • Ajutor împotriva alergiilor

Un topper hipoalergenic este un produs care reduce riscul alergiilor provocate de mucegai, bacterii și acarieni, fie având proprietăți naturale, datorită materialelor din care este făcut, care împiedică dezvoltarea microorganismelor, fie fiind tratat pentru a oferi aceste beneficii. Spuma cu memorie are o structură prea densă pentru a permite prezența acarienilor, latexul natural are de asemenea o compoziție impenetrabilă și, în plus, ține la distanță umezeala care ar încuraja dezvoltarea mucegaiului. Pe aceeași listă a materialelor din această categorie, se mai numără lâna și bumbacul. La capătul opus, nerecomandate persoanelor sensibile, se află topper-urile umplute cu puf sau/și pene de gâscă sau rață, care deși sunt opțiuni de lux, riscă să stârnească reacții alergice. 

Topperele hipoalergenice permit trecerea aerului, păstrează căldura și, în consecință, creează condiții climatice optime pentru somn. Mai mult decât atât, de obicei, topperele de pat au și o husă detașabilă (din bumbac, tricot, banda 3D AirMesh, uneori impregnată cu aloe vera) care se poate spăla foarte ușor și care îți oferă o protecție sporită împotriva acarienilor și alergenilor. 

  • Poți lua topper-ul cu tine când pleci în vacanță

Dacă nu reușești să te odihnești așa cum trebuie în camerele de hotel, o mare parte din vină o poartă saltelele de pat, mai ales dacă ai probleme cu spatele sau suferi de alergii. Topperul cu umplutură în strat mai gros sau mai subțire, poate fi transportată ușor, într-o simplă geantă de mână. În felul acesta, dacă înnoptezi într-un hotel unde salteaua are denivelări sau îți agravează alergiile, nu trebuie decât să așezi topperul deasupra acesteia pentru a te bucura de un somn odihnitor.

Dacă ai nevoie de un topper saltea de calitate, Somnart are o gamă variată de toppere potrivit nevoilor tale, printre care toppere din materiale organice, care absorb umiditatea și care sunt libere de toxine, toppere din latex, maleabile și foarte durabile, care au o durată de viață de până la 15 ani, toppere anatomice, permeabile, cu zone independente de duritate, perfecte pentru toate anotimpurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.