Cum să alegi cea mai bună saltea de pat?

Atunci când vine vorba de un somn odihnitor, salteaua pe care te odihnești întreaga noapte joacă un rol esențial. Degeaba îți relaxezi capul și gâtul pe o pernă ortopedică și te bucuri de atingerea fină a unei lenjerii de pat mătăsoase, dacă restul corpului nu are parte de un repaus binemeritat. Dacă diminețile tale sunt sinonime cu dureri de spate sau de mușchi și cearcăne adânci, înseamnă că a venit momentul să schimbi salteaua de pat și să investești într-una ideală pentru un somn adânc. Abia după ce vei face tranziția de la vechea saltea la cea nouă vei înțelege cât de important este să ai grijă de sănătatea corpului tău chiar și atunci când dormi.

Despre cum alegi cea mai bună saltea de pat și cum se va îmbunătăți experiența ta nocturnă îți vom spune în cele ce urmează.

Tipuri de saltele

E important să știi că pe piață există trei mari categorii de saltele din care poți alege în funcție de nevoile tale și de rezultatele pe care vrei să le obții. În continuare, îți vom descrie cât mai amănunțit specificațiile fiecărei categorii de saltele în parte.

Salteaua pe arcuri

Cea mai comună tehnologie folosită în fabricarea saltelelor este cea în care sunt folosite arcuri. Îmbunătățite mult în ultimii ani, saltelele pe arcuri sunt alegerea ideală atunci când cauți să îți odihnești trupul pe o suprafață care se poate aerisi în voie. Grație arcurilor sale, salteaua nu doar că lasă aerul să circule mult mai bine prin interiorul său, dar poate susține greutăți mult mai mari decât celelalte tipuri de saltele. Așadar, dacă ai câteva kilograme în plus, acest tip de saltea este ideal pentru tine. Mai mult decât atât, o saltea pe arcuri se va deforma în timp mult mai greu, deci va avea o durabilitate mai mare, în comparație cu alternativele sale. Nu este de neglijat nici faptul că, datorită aerisirii la interior, o saltea pe arcuri nu va întreține dezvoltarea bacteriilor și a acarienilor. 

Saltea cu latex

Apărute nu demult pe piață, saltelele cu latex sunt o adevărată binecuvântare pentru persoanele care au probleme de coloană, acestea asigurându-le o susținere perfectă pe tot parcursul somnului. Întreg corpul își va menține poziția pe toată durata nopții, ceea ce înseamnă că durerile de spate de la trezire vor dispărea cu desăvârșire. Totodată, independența de partener este totală, în sensul că o saltea din latex va prelua și anula șocurile create de mișcările bruște din timpul somnului, astfel încât nu vei ști când partenerul tău își schimbă poziția de somn, pentru că nu vei mai simți. Salteaua cu latex este alegerea ideală pentru tine, dacă erai în căutarea unei saltele naturale.

Saltea cu spumă de memorie

La mijlocul anilor `60, inginerii NASA au creat o spumă care avea să le ușureze viața astronauților aflați în misiuni spațiale, reducându enorm din presiunea exercitată în interiorul navelor. Ulterior, producătorii de saltele din întreaga lume au preluat ideea, creând cele mai confortabile alternative la clasicele saltele pe arcuri – salteaua cu spumă de memorie (memory foam). În contactul cu temperatura corpului, aceasta devine mai moale și redă senzația de îmbrățișare a întreg trupului. Durerile de coloană sunt astfel ameliorate, presiunea asupra mușchilor este anihilată, iar independența față de parter este cu mult crescută.

Nivelul de susținere al fiecărei saltele este, de fapt, cheia unui somn sănătos. În funcție de nevoile tale, de durerile cu care te confrunți atunci când te trezești, cu antecedentele tale medicale la nivelul coloanei și al mușchilor, poți decide ce nivel de duritate al saltelei te-ar face să te trezești fresh și plin de energie după fiecare sesiune de somn. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *