Confort pentru cel mic: Cum poate ajuta perna de bebeluși potrivită?

După ce devenim părinți apar inevitabil tot soiul de griji legate de siguranța nou-născutului, iar temeri serioase sunt legate de siguranța în timpul somnului. În primele luni de viață bebelușul trebuie să doarmă pe o suprafață dreaptă, corpul foarte fragil al acestuia având nevoie de o poziție cât mai naturală în timpul somnului. Specialiștii susțin că perna bebeluși nu este recomandată decât dintr-un anumit punct de dezvoltare al bebelușului. Mai mult, bebelușii au nevoie de perne special create pentru ei. Este foarte important acest aspect pentru siguranța celor mici. Pernele bebeluși sunt fabricate cu o formă antisufocare și sunt certificate potrivit standardelor actuale de siguranță și calitate.

Când este bine să folosești perna de bebeluși? 

Sunt oameni care nu includ pernele în rutina somnului și alții care nu se pot odihni fără acestea. Nevoia de a folosi perna are o explicație: perna umple curbura cervicală, golul dintre ureche și umăr și păstrează capul într-o poziție confortabilă pentru coloana vertebrală.

Recomandările generale ale pediatrilor descurajează folosirea prea devreme a pernelor în pătuțurile bebelușilor din cauza riscului de asfixie la care îl expun pe micuț acest gen de produse. Sigur că un nou-născut va doarme fără pernă bebeluși, pentru că micuțul nu are încă forța să o mute dacă vine peste el și se poate sufoca. Dar, sunt și sugari care totuși au nevoie de un plan înclinat, mai ales cei care au reflux și care regurgitează mai mult. La fel, pernuța sub cap poate ajuta copilul dacă este răcit și are nasul înfundat, oferindu-i o mai mare ușurință pentru a respira. 

Momentul cel mai potrivit pentru introducerea pernei nu este același pentru toți copiii. Cel mai devreme, un sugar poate folosi perna după ce a împlinit două luni, atunci când își susține singur capul, știe să și-l ridice singur și să îl întoarcă într-o parte și alta. În acest caz perna bebeluși nu trebuie să fie mai înaltă de 2-3 cm și nici prea tare. Perna anatomică poate fi o soluție sau una căreia i se poate modifica forma ușor.

Normal este folosirea pernei pentru bebeluși după 2 ani. Folosirea pernei depinde de preferințele fiecărui copil în parte, la fel ca la adulți. El nu trebuie condiționat să folosească perna sau să doarmă într-o anumită poziție de somn.

Caracteristicile pernelor bebeluși

Dacă preferi să introduci o pernă bebeluși în rutina somnului bebelușului tău atunci trebuie să iei în considerare anumite caracteristici. Există mai multe posibilități, iar fiecare model diferă corespunzător scopului pentru care a fost conceput. 

Perna bebelușului trebuie să fie nouă, pentru că orice produs de acest tip suferă modificări de formă în timp, iar apariția unor mici adâncituri, sau a unor aglomerări de material, poate fi deranjantă pentru mușchii delicați ai copilului, care nu sunt destul de puternici încât să contracareze efectele unei posturi necorespunzătoare. Nu este recomandat ca perna bebeluși să fie foarte moale, pentru a preveni riscul de sufocare a copiilor în timpul nopții. De asemenea, sunt recomandate modele de perne antialergice, chiar dacă cei mici nu au arătat semne că ar suferi de o anumită alergie.

 • Dimensiuni și grosime – Perna bebeluși nu trebuie să fie mai mare decât pătuțului, ea trebuie să fie așezată liber pe salteluță, fără să fie fixată. Ar trebui să fie amplasată doar în partea de sus a patului, un produs cu o lățime de 25-30 cm este absolut suficient. Grosimea poate fi constantă și să nu depășească 5 cm sau variabilă, în cazul pernelor de tip plan înclinat.

Un truc pentru alegerea celei mai bune perne pentru copilul tău este să măsori spațiul dintre umărul copilului și baza gâtului, obținând astfel grosimea pe care trebuie să o aibă perna bebeluși pentru o susținere corectă a corpului.

 • Material – Materialul cu care este umplută perna bebeluși nu este definitoriu: fulgi, puf, vatelină sau fibre de poliester siliconizate. Excepție fac cazurile în care copilul are alergii. De asemenea, perna trebuie spălată, să fie tot timpul curată. Umplutura este importantă în măsura în care asigură forma și rigiditatea produsului, împreună cu rezistența la deformare. Materialul exterior, care intră în contact cu pielea bebelușului, trebuie să fie de calitate în așa fel încât micuțul să nu transpire și să nu existe risc de declanșare a unor alergii cutanate.
 • Tipul de umplutură – Fibrele sintetice sunt preferate pentru produsele care trebuie să asigure un suport capului și trunchiului, spuma poliuretanică fiind o alegere frecvent utilizată. În cazul pernelor anticolici, cea mai des folosită umplutură este reprezentată de sâmburii de cireșe, care pot fi încălziți în cuptor. Pernele din pene sau puf trebuie evitate cu orice preț, căci ele au un ridicat potențial alergen, favorizând dezvoltarea acarienilor, și sunt prea moi și prea ușor deformabile. În cazul în care copilul este deranjat de zgomote cu ușurință, îți recomandăm să nu alegi o umplutură cu biluțe de polistiren.
 • Forma – Depinde de funcția pentru care a fost concepută perna bebeluși și este de mare ajutor pentru părinți. 
 • Un model împotriva refluxului are o formă de pană, și va susține întreaga jumătate superioară a corpului la un unghi de 25 – 30 de grade față de orizontală. 
 • Perna bebeluși anticolici are forma rotundă, pătrată sau dreptunghiulară și poate fi așezată pe burtica micuțului, sau, atâta timp cât îl supraveghezi îndeaproape, îl poți tu așeza pe bebeluș cu fața în jos pe ea. Ca măsură de siguranță, nici un micuț nu poate fi lăsat nesupravegheat pe burtică până ce nu este capabil să ajungă singur în această poziție.
 • Pernuțele care impiedică deformarea cutiei craniene atât de moi a bebelușului au o formă particulară, care obligă copilul să doarmă culcat pe spate.

Beneficiile pernelor de bebeluși

Pernele pentru bebeluși sunt proiectate special pentru dimensiunile acestora, permițând un somn confortabil. Există perne special concepute pentru această categorie de vârstă, care au o structură specială, forme și dimensiuni particulare care le fac să fie sigure.

Pernele concepute special pentru bebeluși servesc unor scopuri diverse: 

 • Pernuțe anticolici, pernuțe care previn deformarea cutiei craniene.
 • Pernuțe tip plan înclinat, recomandate în special micuților care suferă de reflux gastro-esofagian. 
 • Există și un model particular de pernă bebeluși pentru întregul corp al bebelușului, care practic îl obligă pe acesta să doarmă pe o parte sau pe cealaltă, împiedicându-l să se întoarcă pe burtică sau pe spate.
 • Există modele de perne concepute pentru siguranță pentru ca bebelușii să nu se lovească de marginile patului.

În cazul în care copilul preferă să doarmă pe burtă, atunci are nevoie de o pernă bebeluși joasă. Aceasta va reduce presiunea asupra gâtului și asupra mușchilor, asigurând un somn odihnitor. Dacă copilul preferă să doarmă pe spate, o pernă bebeluși de înălțime medie este cea mai bună. Aceasta oferă capului și gâtului sprijinul de care au nevoie pentru ca întregul corp să se poată relaxa total. Dacă copilul doarme pe o parte se va odihni cel mai bine pe o pernă bebeluși mare. Aceasta îi va alinia capul și gâtul cu coloana vertebrală.

La fel ca adulții, copiii au parte de cel mai bun somn atunci când se simt confortabil, în siguranță și au corpul bine susținut. La Somnart poți alege o pernă bebeluși de siguranță, una distractivă care să îl îmbrățișeze sau perne 3 în 1, ajustabile multi-level, cu 2 miezuri perforate pentru mai multă ventilație naturală și mai multă siguranță. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.