Cum sa Alegi Saltele de Pat? Ghidul Complet Pentru Odihna Ta

Somnul odihnitor are la baza un cumul de factori, iar pe cea mai mare parte dintre acestia ii poti controla. Salteaua, spre exemplu, este un element al dormitorului care trebuie sa iti ofere suport, confort si relaxare, iar in acest caz, alegerea saltelei potrivite este deosebit de importanta.

 

Este important sa cunosti principalele criterii de selectie de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi cea mai buna saltea de pat, pentru ca realizarea achizitiilor inteligente asigura un somn linistit. Iti propunem in urmatorul material sa afli care sunt aceste criterii de selectie si cum te pot ghida ele catre un somn perfect si o stare de bine.

 

De ce este recomandat sa schimbi salteaua de pat?

Dat fiind ca petrecem o buna parte a timpului destinat odihnei in pat, alegerea celor mai bune saltele pentru dormit reprezinta un criteriu esential, care influenteaza calitatea odihnei de care beneficiem.

 

In timpul somnului are loc procesul de regenerare a celulelor corpului, care asigura functionarea corespunzatoare a organismului. Prin urmare, atunci cand alegi o saltea potrivita nevoilor si preferintelor tale, asiguri odihna corespunzatoare a organismului tau.

 

Salteaua trebuie sa fie capabila sa iti sustina nu doar greutatea corpului, ci si sa iti mentina corpul intr-o pozitie care sa faciliteze odihna. De asemenea, este vital ca o saltea sa protejeze zonele corpului predispuse la dezvoltarea unor afectiuni medicale sau chiar sa amelioreze simptome ale unor afectiuni, cum ar fi cele la nivelul sistemului osos si muscular.

 

Din acest motiv exista mai multe tipuri de saltele, cu diferite niveluri de fermitate, dar si cu huse speciale a caror tratamente faciliteaza odihna fara griji.

 

Cum stii ca ai nevoie de o saltea de pat noua?

O saltea noua reprezinta o investitie in propriu onfort, iar uneori chiar in conservarea sanatatii. O saltea ar trebui sa fie intoarsa regulat, pe o parte si pe cealalta, pentru a putea preintampina deformarile si pentru realiza inspectia acesteia.

 

Daca vei intoarce salteaua la intervale regulate aceasta se va putea reaseza in forma ei initiala, iar durabilitatea ei va fi crescuta.

 

Durata de viata a unei saltele este de circa 8-10 ani, iar recomandarea de schimbare a acesteia vizeaza fie deteriorarea, fie incapacitatea de a mai oferi suport si odihna corpului tau. Atunci cand simti ca salteaua nu iti mai ofera confort, ai dureri sau te misti mai mult decat normal in timpul noptii, acest lucru poate insemna un disconfort cauzat de catre saltea.

 

In plus, de-a lungul vietii organismul uman are nevoi diferite, astfel ca, la nevoie, poti alege o saltea chiar si in functie de recomandarile medicale.

 

Cum sa alegi saltele in functie de recomandarile medicale

In cazul in care tu sau partenerul tau de viata va confruntati cu anumite restrictii medicale precum afectiunile de spate, gat sau cu alergiile, este important sa tii cont de acestea atunci cand vrei sa alegi salteaua de pat potrivita.

 

O buna documentare, inainte de efectuarea acestei achizitii, asigura selectia potrivita a saltelei care va corespunde nevoilor tale medicale. Iata care sunt situatiile in care ai putea avea nevoie de o saltea speciala si care sunt recomandarile, in functie de acestea:

 

  • Daca esti alergic la anumite materiale, este recomandat sa alegi o saltea de pat confectionata din materiale naturale, care nu au fost tratate in prealabil cu substante chimice. O alegere potrivita, in acest caz, este cea reprezentata de saltelele din latex sau de saltelele cu aloe vera. Saltelele hipoalergenice iti vor oferi un confort sporit, dar te vor proteja si de acarieni sau praf.

 

  • Daca te confrunti cu dureri la nivelul articulatiilor, este indicat sa optezi pentru o saltea ferma, din categoria celor ortopedice, special create pentru persoanele care au nevoie de un suport potrivit la nivelul coloanei (cervical si lombar). La nevoie poti alege chiar si o saltea super ortopedica, mai ales daca recomandarile medicale indica aceast lucru.

 

  • Daca esti o persoana corpolenta, vei avea nevoie de o saltea de dimensiuni mai mari, pentru a te odihni corespunzator. Este indicat sa alegi un produs cu dimensiuni de minim 160 cm, cum ar fi, spre exemplu, o saltea dubla (160×200, 180 x 200).

 

  • Daca orice miscare sau stimul extern iti perturba somnul, este recomandat sa optezi pentru o saltea prevazuta cu arcuri individuale. Aceste tipuri de saltele ofera avantajul faptului ca arcurile lucreaza individual, astfel ca daca o persoana se misca pe una dintre jumataile saltelei, miscarea nu va fi imprimata si celeilalte jumatati.

 

Ce contine o saltea de pat

Saltelele de pat sunt alcatuite in general din două straturi (inferior și superior), iar in mijlocul acestora este dispus un miez, realizat din diferite materiale. La unele tipuri de saltele mai exista si straturi mediane, cu rol de protectie, atentuare sau de crestere a confortului.

 

In cazul saltelelor cu spuma acestea beneficiaza de o zona superioara din material textil, sub forma unui topper, pentru ca in mijloc sa fie dispus miezul (spuma cu elasticitate crescuta, spuma cu memorie sau latex). Stratul inferior este textil, la fel ca si cel superior. Astfel, o saltea cu spuma va fi constituita aproape in totalitate din materiale moi, care vor forma o structura sandvis potrivita pentru a prelua cea mai mare parte a tensiunilor, indiferent de pozitia ta in pat.

 

In cazul saltelelor cu arcuri acestea au de asemenea straturile de protectie pe fetele saltelei, iar inauntru se deosebeste zona cu arcuri, protejata de asemenea cu ajutorul unui strat de fetru sau pasla. O saltea cu arcuri  va fi asadar utila pentru ca, in cazul unei structuri cu arcuri care lucreaza individual, iti vor oferi libertate de miscare, o aerisire corecta a corpului si un grad sporit de odihna.

 

Husele saltelelor de pat difera in functie de tipul saltelei, astfel ca vom deosebi huse cu ioni de argint, huse cu aloe vera sau huse hipoalergenice, care vor constribui substantial la o stare de bine a organismului si la o odihna mai placuta.

 

Ce trebuie sa stii despre tipurile de saltea

Saltelele moderne sunt realizate astfel incat sa acopere cea mai mare parte a cerintelor, in functie de nevoile fiecarei persoane. Astfel, exista saltele pentru o persoana sau saltele duble, exista saltele cu fermitate mica, medie sau mare, saltele pentru persoane cu greutate mare sau saltele pentru bebelusi si copii.

 

O saltea de bebelusi este complet diferita de o saltea pentru adulti, deoarece corpul unui copil, sistemul osos si sistemul muscular trebuie sa fie protejate, fiind in crestere. Asadar pentru copii sunt potrivite saltelele din spuma cu memorie, cu fermitate medie, care sa le permita acestora sa se bucure de o sustinere corecta a corpului.

 

Selectarea saltelelor in functie de materialele folosite

Modelele de saltele au evoluat foarte mult de-a lungul timpului, iar materialele din care sunt acestea realizate in prezent  pot aduce imbunatatiri semnificative la nivelul confortului. Iata care sunt cele potrivite saltele, in functie de nevoile tale:

 

  • Daca esti interesat de achizitia unei saltele capabile sa sustina greutatea corpului tau, caracterizata de un raport bun pret-calitate, atunci o saltea cu arcuri reprezinta alegerea corecta. Saltelele care includ arcuri in buzunarele individuale asigura un suport sporit si reduc sensibilitatea persoanelor care se trezesc, in urma actiunii stimulilor externi (miscare, zgomote, vibratia saltelei). Invelisul care acopera aceste arcuri sporeste confortul persoanelor care se odihnesc pe aceste saltele, iar buretele sau latexul reprezinta cele mai utile materiale utilizate pentru indeplinirea acestui scop.

 

  • Daca ai nevoie de durabilitate si confort, atunci o saltea din spuma reprezinta alegerea ideala. Saltelele care au la baza spuma poliuretanica asigura caracterul versatil si suportul ortopedic de care ai nevoie, pentru a te odihni corespunzator. In functie de greutatea corpului tau, de pozitia in care obisnuiesti sa dormi si de bugetul pe care il ai disponibil pentru realizarea acestor achizitii, poti alege saltele de pat cu densitatea potrivita. De asemenea, spuma cu memorie si latexul ofera sustinere corecta corpului si imbunatatesc odihna.

 

  • Daca afectiunile medicale cu care te confrunti au condus la obtinerea diverselor recomandari din partea medicului, cu privire la utilizarea unor saltele moi sau rigide, trebuie sa acorzi atentie densitatii spumei din care saltelele disponibile sunt realizate. In acest caz, ai la dispozitie urmatoarele produse:

 

    • Saltele din spuma vasco elastica, care asigura un grad sporit de confort utilizatorilor;
    • Saltele din spuma care retine caracteristicile utilizatorilor, pentru mentinerea posturii corecte a corpului, in timpul odihnei;
    • Saltele confectionate din latex natural, care asigura proprietatile antimicrobiene si hipoalergenice, de care utilizatorii care se confrunta cu alergii, au nevoie. Saltelele din latex, confectionate din produse naturale, precum seva arborelui de cauciuc, asigura gradul optim de rigiditate si calitatea superioara a produselor disponibile in aceasta categorie.

 

Selectia saltelei potrivite in functie de dimensiunea patului

De regula, atunci cand alegi salteaua potrivita, trebuie sa tii cont și de factori specifici precum dimensiunea patului. Cadrul patului este primul pe care il alegi, in functie de nevoia ta de spatiu, iar mai apoi este nevoie sa te orientezi si catre salteaua potrivita.

 

Iata care sunt criteriile pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a te bucura de o saltea de pat odihnitoare:

– numarul de persoane care vor dormi in patul respectiv- in general saltelele sunt simple sau duble, permitand un maxim 3 persoane.

– greutatea utilizatorilor

– dimensiunea somierei patului- somiera reprezinta suportul pe care va sta salteaua

– cadrul patului- alege o saltea care sa intre cativa centimetri in interiorul cadrului de pat.

 

Dimensiunile standard disponibile pentru saltele pentru pat single sunt cele de 140 x 200 cm sau de 160 x 200 cm. In cazul in care ai optat pentru un pat matrimonial, de dimensiuni maxime, ai la dispozitie si saltele de 180 x 200 cm sau de 200 x 200 cm, care vor fi perfecte pentru alegerea ta.

 

Saltelele duble iti vor oferi confortul si libertatea de miscare de care ai nevoie, atunci cand te odihnesti alaturi de partenerul tau, in patul matrimonial ales pentru dormitor. Ele vor avea  dimensiunile potrivite, iar in functie de tipul lor poti opta pentru o care sa atenueze miscarile, astfel incat somnul sa nu iti fie perturbat de miscarile partenerului.

 

Mai mult decat atat, daca alegi o saltea memory foam, vei beneficia de un somn linistit, personalizat conform propriilor nevoi si preferinte.

 

Prin urmare, alegerea celor mai bune saltele pentru patul destinat odihnei corpului tau se face in functie de restrictiile medicale specificede materialele din care acestea sunt confectionate si de dimensiunile patului pentru care vor fi utilizate. Mai mult decat atat, alegerea acestora depinde de bugetul alocat acestei achizitii, intrucat raportul calitate-pret nu poate fi ignorat.

 

Intrebari frecvente:

 

Ce saltele recomanda doctorii?

Medical vorbind, este nevoie sa optezi pentru o saltea cu fermitate medie, care sa iti poata oferi suport la nivelul coloanei. In functie de afectiunile de care suferi, medicul iti va putea recomanda un anumit tip de saltea potrivit nevoilor tale. In general sunt preferate saltelele cu arcuri impachetate sau saltelele cu spuma de memorie, care pastreaza corpul intr-o pozitie ergonomica, potrivita pentru odihna.

 

Ce saltele sunt recomandate pentru copii?

Copiii au nevoie de saltele speciale, care sa ajute la o dezvoltarea armonioasa a corpului. Saltelele din bambus, saltelele hipoalergenice sau cele cu aloe vera sunt cele mai potrivite, insa este necesar sa discuti si cu medicul pediatru, pentru a sti exact ce tip de saltea este potrivita, conform graficului de varsta.

 

Cum scoti mirosul din saltele?

Atunci cand saltelele incep sa retina miros este necesara curatarea profesionala a acestora. Desi exista solutii in comert care te pot ajuta sa scoti mirosurile neplacute (bicarbonat sau solutii speciale de curatare) este recomandat sa chemi o firma specializata care sa curate salteaua cu jet de aburi.

 

Ce este spuma poliuretanica la saltele?

Spuma poliuretanica pentru saltele este un compus chimic inofensiv, un miez moale si elastic care ajuta salteaua sa isi pastreze caracteristicile. In cele mai multe dintre cazuri, saltelele din spuma sunt chiar mai apreciate decat saltelele din fibre naturale, tocmai pentru faptul ca permit un confort sporit.

 

Ce inseamna fermitate la saltele?

Nivelul de fermitate al unei saltele defineste gradul de duritate al acesteia. O saltea cu un nivel de fermitate scazut va fi moale (senzatia de scufundare), fermitatea medie este un mix intre o saltea tare si una moale, iar fermitatea ridicata este reprezentata de saltelele cu suprafete tari, nedeformabile in urma pozitionarii unei persoane in pat.

 

Ce saltele sunt bune pentru bebelusi?

Pentru bebelusi sunt recomandate saltelele cu spuma flexibila, cu un nivel mediu de fermitate, pentru o susținere corecta la nivelul coloanei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *