5 Mituri despre somnul bebelușilor

Somnul bebelușilor este una din cele mai delicate probleme pentru cei care au devenit prima oară părinți. Cât timp trebuie un bebeluș să doarmă, de ce doarme ziua mai mult și noaptea mai puțin, de ce se trezește în toiul nopții plângând, are legătură somnul cu ultima masă, îl deranjează zgomotele, dacă îl culci seara mai târziu, se va trezi și dimineața mai târziu sau dacă îl ții treaz în timpul zilei, va dormi mai bine noaptea, oare am cumpărat o saltea bebeluși corespunzătoare… O grămadă de întrebări la care vei afla răspunsurile în timp, pentru că fiecare bebeluș este altfel și doar experiența și statistica îți vor da răspunsul corect.

Când ești proaspătă mămică sfaturile si sugestiile despre ce e bine și ce nu e bine pentru copilul tău, vin din toate părțile și, din cauza experienței limitate, ai putea deveni ușor derutată în legătură cu felul în care ar trebui să procedezi. Somnul bebelușilor a ridicat întotdeauna numeroase controverse și discuții, iar răspunsurile de cele mai multe ori incorecte, au generat mituri și legende.

Bebelușii dorm de obicei foarte mult, însă pentru a le asigura o creștere și o dezvoltare normală, trebuie să ținem cont de unele reguli.

Mitul 1. Bebelușii nu au nevoie de un program de somn.

În primele săptămâni de viață, bebelușii nu fac nici o diferență între zi și noapte și dorm foarte mult atât noaptea cât și în timpul zilei. Pe de altă parte, le este mult mai ușor să se liniștească în întuneric sau măcar penumbră, decât în lumina puternică a zilei.

Somnul la bebelușii de 2 luni se modifică: organismul începe să secrete melatonina ca răspuns la lipsa de lumină, acest hormon fiind absolut esențial pentru un somn liniștit. Trebuie să stabilim însă un program cu intervale orare ce trebuiesc respectate în mod obligatoriu, mai ales în perioada de creștere. Specialiștii în știinta somnicului au stabilit că pentru primele luni de viață există o relație puternică între un somn de calitate și rutina somnului, iar aceasta ar însemna, băița, masajul, o poveste sau cântec de leagăn, o ordine special gândită care să includă și să stimuleze toate simțurile bebelușului. Pe măsură ce bebelușul crește se adaugă și alte practici care țin de igiena somnului și care pot induce mai ușor starea de somn, ore fixe de culcare, citit înainte de somn, un spațiu liniștit pentru somn, capacitatea de auto-liniștire, o saltea bebeluși de calitate…

Cu alte cuvinte, pentru ca bebelușul să învete diferențele dintre zi și noapte, secretul este să respecți pe cât posibil aceeași rutina și același program privind trezirea dimineața și ora de somn seara, și să refuzi invitațiile la joacă pe care le primești în timpul nopții.

Mitul 2. Copiii pot dormi toată noaptea.

Copiii au nevoie de odihnă, în funcție de vârsta pe care o au, astfel:

  • Câte 14-15 ore de somn pe zi între 3 și 12 luni;
  • Câte 12-14 ore de somn pe zi între 1 an și 4 ani;
  • Câte 10-11 ore de somn în perioada 4-9 ani.

Ca adulți, ne întoarcem de pe o parte pe cealaltă și adormim la loc. La fel ca și adulții, bebelușii se pot trezi de 2-4 ori pe noapte. Diferenţa este că adulții știu deja cum să adoarmă din nou. Unii bebeluși învață să facă acest lucru după 2-3 luni de la naștere, alții după 6 luni sau chiar mai târziu. Dacă bebelușii la această vârsta încă se mai trezesc de-alungul nopții, problema nu este trezitul ci culcatul la loc.

În timp ce unii bebeluși plâng ușor și adorm la loc, alții nu au căpătat aceasta abilitate, asa că plâng puternic fără a mai putea adormi, cerând astfel ajutor.

Secretul constă în a-l învăța pe copilul tău cum să adoarmă singur. Construiește o rutină liniștitoare cu cântece de adormit, cărți ilustrate, legănat sau un masaj relaxant înainte de somnul propriu-zis. Apoi așează copilul în pătuț, atâta timp cât încă mai este treaz pentru a-l învăța cum să adoarmă singur.

Dacă copilul are peste 1 an, oferă-i o pătură pufoasă sau o jucărie cu care să adoarmă. De asemenea, unii copii pot cânta sau îngâna înainte de a adormi, acesta fiind un semn clar că micuțul începe să dobândească aceasta abilitate.

Mitul 3. Bebelușii se trezesc noaptea pentru că le este foame.

Această afirmație poate fi adevarată în numeroase cazuri și pentru mulți dintre bebeluși, însă nu are caracter de adevăr universal. Trezirile nocturne, atât în primul an de viață, cât și mai tarziu, poti fi generate de o mulțime de factori: căldură sau prea răcoare, un zgomot, un foșnet, un somn superficial într-o anumită fază a acestuia, un eveniment cu impact puternic de peste zi, o saltea bebeluși necorespunzătoare…

Dacă la fiecare trezire, copilului îi este oferită mâncare, va ajunge ca alimentația să se petreacă preponderent noaptea, iar cantitatea de mâncare ingerată ziua să se reducă, tocmai când de fapt, urmărim să se întâmple invers.

Desigur, pentru un copil mai mic de 6 luni, hrănirile nocturne sunt încă necesare, dar pe măsură ce ne apropiem de vârsta de un an, suptul peste noapte are mai mult rol de alint, specialiștii considerănd că este în regulă să oferi sânul, dar recomandă să renunți la biberoanele cu lapte praf înainte de vârsta de un an.

Mitul 4. Plânsul prelungit poate afecta copilul.

Acest mit este unul din cele mai disputate, pentru că soluția nu este o decizie ușoară pentru părinți. Multe dintre deciziile părințior, dar mai ales aceasta, presupune întelegerea temperamentului bebelușului, dar și al propriului temperament. Plânsul la desparțirea de un părinte este firesc și de înteles, chiar și înainte de somn. Un copil care este iubit, protejat și stimulat corespunzător, nu va avea de suferit de pe urma acestui moment de frustrare dinainte de somn. Acesta va dura câteva zile până când bebelușul se va adapta și va învăța că poate adormi și singur. Pe măsură ce sistemul său nervos se maturizează, el devine capabil de tot mai multe lucruri, inclusiv de autoliniștire.

Dincolo de aceasta, dobândirea capacității de a adormi singur este necesară oricărui copil, iar tu poți să faci asta când copilul este pregătit, în jurul vârstei de 4 luni. Studiile au arătat că plânsul prelungit înainte de somn nu are efecte negative pe termen lung.

Dacă plânsul copilului dinainte de somn este prea emoționant pentru tine ai și alte opțiuni:

  • Poți să te întorci o dată la 10 minute să verifici sugarul, însă fără a-l lua în brațe sau legăna.
  • Poți stabili dinainte cât timp ești dispus/ă să astepți până bebelușul se oprește din plâns (de exemplu 15 minute) și apoi poți merge să îl iei în brațe pentru a-l liniști.
  • Dacă partenerul poate tolera mai ușor plânsul copilului dinainte de somn, îi poți ceda lui/ei rutina de seară.

Orice opțiune alegi, este foarte important să cădeti de acord cu privire la ce abordare alegeti și să o respectati împreună în beneficiul copilului și al întregii familii.

Mitul 5. Dacă îl ții treaz în timpul zilei, bebelușul va dormi mai bine noaptea.

Somnul bebelușilor este lipsit de organizare deoarece aceștia nu sunt încă maturi din punct de vedere neurologic. Somnul este o funcție a creierului, iar ritmul acestuia se stabilizează pe măsură ce copilul crește și creierul său se dezvoltă. Este normal ca bebelușii să facă încă confuzie între zi și noapte până când implinesc vârsta de 6-8 săptămâni, moment în care lucrurile încep să se schimbe și să-și intre în normal. Acesta este momentul în care poti încerca să-i propui o rutină de somn. Asta nu înseamnă să îl privezi de odihnă în timpul zilei, pentru că acest lucru l-ar putea obosi foarte rău. Oboseala determină corpul bebelușului să producă hormonul stresului sau cortizolul, iar acest dezechilibru îl va ține treaz. Este important ca bebelușii să fie odihniți tot timpul și treptat se vor obișnui cu programul de somn în timpul nopții.

Copilul trebuie să doarmă suficient și în timpul zilei, pentru a dormi mai bine noaptea. Desigur, atunci când copiii cresc mai mari, au nevoie de somn din ce în ce mai pțtin.

Cu cât este mai odihnit și cu cât păstrezi constant acest obicei, bebelușul va începe să doarmă fără pauze și își va face norma de 10-12 ore de somn pe noapte, cât are nevoie în această perioadă.

Somnul le este necesar copiilor pentru a se dezvolta armonios. De aceea, este important să le creezi o rutină constantă, care sa le asigure odihna. Somnart pune preț pe odihna sănătoasă și te ajută să găsești modele de calitate de saltea bebeluși care îndeplinesc toate standardele de sigurantă și care îi pot asigura un somn odihnitor bebelușului tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *