5 Aspecte La Care Să Fii Atent Atunci Când Alegi o Saltea pentru Bebeluși

Amenajarea camerei copilului începe prin alegerea pătuțului. Aici, bebelușul își va petrece o perioadă îndelungată în primele luni de viață, atât pentru a se odihni cât și pentru a desfășura alte activități. Pătuţul bebeluşului trebuie să fie o oază de siguranţă, un loc în care micuţul să adoarmă, să se joace şi să se odihnească până la sfârşitul zilei. Este important să alegem o saltea bebeluși de calitate care să-i asigure acestuia o dezvoltare armonioasă, dar și un somn odihnitor. Un bebeluș sănătos obișnuiește să doarmă în medie circa 17 – 18 ore pe zi, aceasta fiind perioada necesară pentru a asigura creșterea și dezvoltarea normală a copilului. Acestea sunt motivele pentru care este important să ne informăm atunci când dorim să achiziționăm un pătuț pentru camera bebelușului, dar mai ales când vine momentul să alegem o saltea bebeluși.

Dimensiunea potrivită

Unul dintre criteriile cele mai importante pe care trebuie să le luăm în considerare atunci când achiziționăm salteaua pentru pătuțul bebelușului este cel legat de dimensiune. O saltea bebeluși trebuie să se potrivească perfect în pătuț, astfel încât să nu rămână spațiu între marginea saltelei și cadrul patului, acceptându-se maxim un spațiu de două degete. Pentru a nu prezenta un risc, salteaua trebuie să fie aleasă la dimensiunea potrivită pătuțului. Dimensiunea standard a unui pătuț pentru bebeluși este 120 x 60 cm. De obicei este recomandat să achiziționezi la pachet pătuțul împreună cu o saltea bebeluși. În cazul în care acest lucru nu este posibil, este indicat să cunoști dimensiunea exactă a saltelei de care vei avea nevoie. Dacă este prea mică, salteaua prezintă risc de sufocare pentru bebeluș, de aceea înainte de achiziție, asigură-te că ai dimensiunile exacte ale pătuțului. 

Densitatea și fermitatea

Densitatea se măsoară în kilograme/m³ și cu cât este mai dens materialul, cu atât este mai bun (mai durabil). Stratul de MemoryFoam este mult mai moale decat cel de spumă, cu toate ca are intotdeauna densitatea mult mai mare, întrucât tipul de material este total diferit.

Din perspectiva permeabilității (capacitatea aerului de a trece prin material),  densitatea mai mică înseamnă mai mult aer (mai permeabilă), densitatea mai mare înseamnă mai mult material (spumă) și deci și o permeabilitate mai scăzută. Din acest motiv saltelele au straturi de Memoy Foam de doar de câțiva centimetrii grosime.

  • Densitatea la spuma de poliuretan este între 20 – 25 kg/m³, asigurând o fermitate bună;
  • Densitatea la spuma de memorie este de aproximativ 50 kg/m³ implicând mai multă materie primă în compoziție. Saltelele -pot fi fabricate în diferite grade de fermitate, in general saltelele din spumă de memorie fiind mai putin dure.

Important este să ții cont că bebelușul nu are nevoie de o saltea bebeluși moale, ci de una fermă care să îi susțină adecvat corpul, alege deci o saltea cu densitatea mai mare a materialelor. Bebelușul are nevoie de o astfel de suprafață pentru a-i susține corpul aflat în creștere; în plus, o saltea moale crește riscul de sufocare sau al apariției SIDS (sindromul morții subite la sugari). Standardele de calitate europene sunt stricte la acest capitol, fermitatea pentru o saltea bebeluși reprezentând un element esențial de siguranță, mai ales pentru copiii cu vârsta mai mică de un an. Te poți asigura de acest lucru verificând dacă piesa respectă standardul menționat sau o poți testa și tu, exercitând presiune cu mâna pe un colț sau la mijlocul patului. Salteaua nu trebuie să se adâncească, ci să își păstreze aproape nemodificată forma.

Importanța materialelor din care este făcută o saltea bebeluși

De cele mai multe ori, saltelele sunt disponibile în trei variante de bază, realizate din spumă, cu arcuri, din materiale organice, sau o combinație a acestora.

  • Saltele cu arcuri din oțel pot fi o alegere bună. Dacă vrei o saltea cu arcuri pentru pătuțul copilului trebuie să verifici cu atenție fermitatea arcurilor și să te informezi asupra numărului de arcuri pe care le conține (minimum 150 de arcuri). 

De obicei, o saltea bebeluși din arcuri este alcătuită dintr-un strat de arcuri și un strat de spumă, îmbrăcate cu o husă din bumbac sau poliester. Calitatea acestei saltele este dată de rezistența și grosimea arcurilor, de restul materialelor folosite la umplerea ei și de husa care îmbracă salteaua. Saltelele cu arcuri sunt mai rezistente în timp și nu își pierd forma ușor. Dar sunt destul de grele și pot fi mai scumpe decât cele din spumă.

  • Saltelele organice sunt confecționate din fibre de cocos, latex, bumbac și/sau lână. Sunt foarte recomandate de medici pentru că sunt hipoalergenice. Saltelele organice asigură circulația aerului printre fibre și sunt ferme. Sunt considerate a fi rezistente în timp dar sunt și cele mai scumpe saltele pentru pătuțul copilului.
  • Saltele din spumă de memorie pot avea mai multe straturi pentru a se obține confortul și susținerea adecvate. Stratul de bază este din spumă de poliuretan și are rolul de a asigura baza solidă pentru un suport corect al corpului; stratul superior este din spumă de memorie (Memory Foam) pentru a se adapta formei corpului și a-i oferi confort pe toată durata somnului. O saltea bebeluși din spumă de memorie are un preț accesibil, asigură în același timp confort și suport corect al corpului celui mic, este prietenoasă cu mediul înconjurător, prezintă durabilitate fără modificarea proprietăților, este ușoară, are o structură aerisită care permite evaporarea umezelii și reglarea termică, poate prezenta o husă impermeabilă detașabilă, lucru care o face ușor de întreținut.

Husă detașabilă

Este mult mai ușor să păstrezi o saltea bebeluși curată când are disponibilă o husă detașabilă care poate fi spălată în mașina de rufe, astfel, chiar dacă s-a întâmplat ca într-o noapte pachetul de pamperși să fie gol, nu ai de ce să te îngrijorezi; o husă cu strat impermeabil (cu pelicula de PVC sau de poliuretan) este salvatoare. Husele detașabile din bumbac pot fi spălate ușor și la temperaturi ridicate. Asta înseamnă că nu-ți vei mai face griji în legatură cu acarienii, care pot provoaca alergii.

Certificarea

Din dorința unor vânzări cât mai ridicate, producătorii pot promite saltele organice pentru bebeluși, însă modalitatea cea mai simplă de verificare este prezența certificării Oeko-Tex STANDARD 100 (valabilă la nivel mondial, pe care și saltelele Somnart o dețin). Această etichetă îți arată că produsul a fost testat pentru substanțe nocive, prin urmare salteaua este inofensivă și la fabricarea ei nu au fost folosite substanțe precum metale grele, vopseluri… 

Este important să le creezi condiții copiilor care să le asigure odihna pentru a se dezvolta armonios. Somnart pune preț pe odihna sănătoasă și te ajută să găsești modele de calitate de saltea bebeluși care îndeplinesc toate standardele de sigurantă și care îi pot asigura un somn odihnitor bebelușului tău. O saltea bebeluși foarte bună este făcută cu cea mai mare atenție la detalii, este ușor de întreținut și are o durată lungă de viață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

1
Somnart.ro folosește fișiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe site-ul nostru. Înainte de a continua navigarea pe site-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege termenii de utilizare și politicile noastre.